Samen 1
Image default
Aanbiedingen

Alles over asbest

Bij het slopen, verbouwen of bij een brand wordt er vaak over asbest gesproken. Maar wat is asbest precies? Asbest was vroeger slecht gewoon een stuk bouwmateriaal met brandwerende en isolerende eigenschappen. Echter zijn we er in de loop van de jaren achter gekomen dat asbest slecht is voor onze gezondheid. In dit artikel lees je waaruit asbest bestaat en wanneer het schadelijk is voor je gezondheid. Ook lees je over bepaalde maatregelen die je moet treffen wanneer je met asbest te maken hebt. 

Wat is asbest?

Zoals je in de inleiding al las is asbest een veelvoorkomend bouwmateriaal dat wordt gebruikt wegens zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Het is een natuurlijk product dat voornamelijk in Azië en Zuid-Amerika wordt gewonnen. Het product is afkomstig uit gesteente dat uit mijnen wordt opgegraven. De mineralen met taaie en onbrandbare vezels wordt gebruikt bij het maken van asbest.

Waarom is asbest gevaarlijk?

De asbestvezels zijn microscopisch klein en kunnen dus niet met jet blote oog gezien worden. Wanneer deze vezels de lucht in komen kunnen mensen ze inademen. Eenmaal ingeademd komen de vezels vast te zitten in de longen en andere delen van het ademhalingsstelsel. Na enige tijd aan blootstelling van asbest kunnen er zich medische complicaties optreden zoals; littekens, ontstekingen en ademhalingsproblemen. Ook leiden ingeademde asbestvezels tot een verhoogd kans op kanker.

Maatregelen tegen asbest

Inmiddels weet men beter en wordt het gebruik van asbest niet mee toegestaan in de bouw. Het gebruik van asbest in nieuwe materialen is sinds 1993 verboden. Er zijn echter wel nog een hoop huizen en andere gebouwen die sporen van asbest bevatten. Wanneer je van plan bent om je huis te verkopen is het altijd een goed idee om een expert te laten komen die een asbestinventaris maakt. Dit wordt ook wel een asbestattest genoemd. In België is het zelf verplicht om een asbestattest te doen voor elke vastgoedeigenaar met vastgoed gebouwd voor 2001. Een asbestattest is makkelijk aan te vragen via asbestattest-aanvragen.net. De prijs van een asbestattest-aanvragen.net is afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal staalnames. Een staalname is een kleine hoeveelheid stof voor een onderzoek.

https://asbestattest-aanvragen.net/