Samen 1
Image default
Aanbiedingen

Cyber verdriet – hoe verwerk je de dood van een online vriend?

Cyber verdriet – Als je on-line vriend overlijdt

Kristi was geschokt  toen haar online vriendin plots overleden bleek. Hoewel ze elkaar nog nooit in levende lijve gezien hadden was het intense verdriet er niet minder om. Hoe ga je om met cyber verlies?

Eerste ontmoeting

Het was ruim 16 jaar geleden dat Kristi en Amy elkaar ontmoetten in een online game. De klik was er vanaf het begin – dezelfde soort humor en smaak. Vanaf toen deelden dagelijks lief en leed, foto’s van de kinderen en de irritaties over hun partners.

Door het dagelijkse contact via Social Media groeide en verdiepte de vriendschap zich met de jaren. Ze deelden alles en hielpen elkaar stappen in het leven te zetten. Plots bleef het stil en reageerde Amy nergens meer op.

Internet verbindt mensen. Ruim 70 procent is actief in een of ander Social Media kanaal. Het was nog nooit zo gemakkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten op een veilige en anonieme manier.

Virtuele vrienden

Met je smartphone start je spannende en zinvolle relaties met onbekenden. Vriendschap met virtuele vrienden kan diep en langdurig zijn.  Maar doe je wat als je beste online vriend(in) ineens overleden blijkt? Hoe geef je online verlies een plek in je leven? Verdriet over een persoon die je nooit in het echt hebt gezien?

Toen de stilte te lang duurde begon Kristi het ergste te vrezen. Uiteindelijk belde ze met lood in haar schoenen de echtgenoot van Amy op. Hij bevestigde wat ze vreesde: het overlijden van haar beste vriendin. Voor Kristi viel de grond onder haar voeten weg. Er volgde een periode van intense rouw. Ook na jaren mist ze nog dagelijkse het online contact met Amy. Het verlies en verdriet een plaatsje geven blijft lastig.

5 tips voor (online) verdriet

Geen oordeel

Als je partner, vrienden en familie niet begrijpen waarom dit verlies je zo raakt, vraag ze dan om niet te oordelen: Alle relaties zijn belangrijk, ook de online vriendschappen.

Rouwen mag

Internet heeft de wereld vergroot; grenzen van ruimte en tijd vallen weg. Social Media stelt je in staat om met mensen over heel de wereld je ideeën en dromen te delen. Het wegvallen van een zeer goede en intieme online vriend(in) is pijnlijk. Hierom rouwen mag!

Voorzichtig contact

Nabestaanden hebben meestal geen weet van jou, terwijl jij ze wellicht uit allerlei verhalen van je vriend(in) kent.  Stuur ze een condoleance-bericht. Vertel hoeveel je online vriend(in) voor je betekent heeft en hoe geliefd hij/zij was.

Bijna altijd stellen nabestaanden het bijzonder op prijs als ze horen dat hun weggevallen dierbare graag door anderen gezien en geliefd werd.

Uitvaart bijwonen

Gedraag je als buitenstaander wanneer je de uitvaart bijwoont. Gedurende de uitvaart moet je niet tussen de naaste familie gaan zitten. Je bent voor hen een buitenstaander. Je zou er ook voor kunnen kiezen later het grafmonument ter ere van online vriend te bezoeken.

Maak je eigen ritueel

De kern van rouwen is verlies moeten accepteren. Het missen van gemeenschappelijke “off-line” ervaringen maakt het moeilijker om het verlies goed te beseffen. Een eigen bedacht ritueel helpt je om je (weer) te verbinden met gevoelens van liefde voor je vriend(in).

Steun van anderen

Verlies verwerk je niet –  je leert er mee leven. Zoek steun van anderen en deel het verdriet met andere (online) vrienden. Je kunt ook terecht op goede forums over rouwen.

Wat het meest helpt als je rouwt om een geliefde is liefde en aandacht van anderen.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

https://www.memorabel.nl/nieuws/