Samen 1
Image default
Aanbiedingen

Wat is een zakelijke tankpas?

 

Wat is een zakelijke tankpas? Er zijn meerdere benamingen voor een tankpas, brandstofpas, tankcard of tankkaart. Het is een betaalmiddel waarmee verschillende soorten brandstof betaald kan worden bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt.

 

Verschillende soorten gebruikers van een tankpas of brandstofpas

 

Wat is een tankpas is, is afhankelijk van het type gebruiker:

    • Consumenten of particulieren die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof.

 

    • Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en op kosten van de werkgever kunnen tanken.

 

    • Ondernemers die een auto op naam van de onderneming hebben staan. Brandstofkosten zijn dan onderdeel van de autokosten en fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankpas is eveneens aftrekbaar.

 

    • Stichtingen of verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK. De gebruikers kunnen op kosten van de stichting of vereniging uitgaven doen die met tankpas betaald mogen worden.

In Nederland zijn (aantoonbare) autokosten fiscaal aftrekbaar voor ondernemers, stichtingen en verenigingen. Om die reden wordt de zakelijk brandstofpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers. Lees meer hierover in het uitgebreide artikel ‘Wie en welke organisaties een zakelijke tankpas mogen gebruiken

 

Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke tankpas staat een verzamelfactuur van een tankpas aanbieder. Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn daarop gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen met een zakelijke tankpas bijvoorbeeld een parkeergarage. Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type zakelijke tankpas aangeschaft wordt.

 

Er zijn merkgebonden tankpassen en universele tankpassen. Het woord zegt het: een merkgebonden zakelijke brandstofpas kan gebruikt worden bij een of meerdere brandstofmerken. Dat is gelijk het nadeel van een merkgebonden zakelijke tankpas zoals van Shell of Q8. Er kan alleen getankt kan worden bij het desbetreffende merk. Eveneens kunnen minder diensten afgerekend worden dan met een universele brandstofpas. Want met een universele zakelijke tankpas kan veelal landelijk getankt worden. Zoals gezegd, een voordeel van een universele tankpas is het kunnen betalen van extra diensten. U kunt daarbij denken aan de autowasstraat (carwash) en de parkeergarage. Maar ook de tol of pechhulp en bij sommige zelfs het klein onderhoud bij de Kwik-fit en vakgarages.

 

Voordeel zakelijke brandstofpas

 

Het grote voordeel van een zakelijke tankpas is dat de eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt.  Daarop staat een overzicht van de gemaakt autokosten en de betaalde btw. Voor een btw plichtig organisatie kan hierdoor de btw eenvoudige teruggevraagd worden.  Dat is al snel €15,- per tankbeurt. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden. Daarom kiezen veel ondernemers dan ook een zakelijke tankpas vanwege het gemak.  Met één brandstofpas – die wel op naam van de onderneming, stichting,vereniging moet staan – worden de zakelijke autokosten betaald. Handig!

 

Welke zakelijke tankpas moet ik kiezen?

 

Op website tankpas-aanvragen.nl wordt voor zzp’ers en mkb’ers diverse tankpassen met elkaar vergeleken. Want vooral voor ondernemers biedt een zakelijke tankpas voordelen en het meeste gemak. Vergelijk de verschillende zakelijke brandstofpassen en vraag direct aan. Het is maar 3 minuten werk.

https://www.tankpas-aanvragen.nl/