Samen 1
Image default
Bedrijven

De voordelen van vloeiend gebarentaal leren

Gebarentaal is een visuele taal die verschilt van gesproken talen die zijn ontworpen om mensen die doof of slechthorend zijn te helpen. Sprekers van gebarentaal gebruiken hun lichaam, handen, gezicht en ogen vloeiend tijdens communicatie.

Wanneer gebarentaal van pas komt

Gebarentaal omvat non-verbale communicatiemethoden die verschillende gebaren en handbewegingen gebruiken die een boodschap tussen twee mensen overbrengen. Het kan een uitstekend hulpmiddel zijn om te communiceren met kinderen die nog niet hebben leren spreken. Een van de belangrijkste oorzaken van frustratie bij ouders is dat ze niet weten wat hun kind nodig heeft of wil als het huilt. Gelukkig houden kleintjes ervan om anderen te imiteren, en bovendien ontwikkelen hun motorische vaardigheden zich sneller dan hun spraakvermogen. Voor hen is het dus niet moeilijk om gebarentaal te leren.

Wie kunnen gebarentaal leren?

Wie kunnen er nog meer gebarentaal leren?

  • Dove en slechthorende mensen;
  • Ouders van dove of slechthorende kinderen;
  • Professionals, zoals docenten die mogelijk dove of slechthorende leerlingen hebben;
  • Eerstehulpverleners, vanwege gehoorverlies bij oudere volwassenen;
  • Dienstverleners zoals counselors, maatschappelijk werkers, medische professionals en psychologen;
  • Sporters die mogelijk moeten communiceren met personen die doof of slechthorend zijn of zelf deze problemen hebben.

Een inclusieve wereld bereiken

Gebarentaal leren op basis van het gebruik van handen en gebaren om concepten en uitgebreide zinnen te beschrijven, biedt een geweldige kans om een meer inclusieve en toegankelijke wereld te bereiken en bruggen te slaan met mensen. Het mooie van deze taal is dat het afhangt van de betekenis. Daardoor nemen we meer dan 90% waar van wat anderen uitdrukken: zicht. “Luisteren” door observatie kan ons helpen om onze gesprekspartner beter te leren kennen, omdat gebaren ons in staat stellen stemmingen op te merken, de oprechtheid van wat wordt uitgedrukt en zelfs de gevoelens die we soms niet eens in woorden hoeven over te brengen.