Samen 1
Image default
Bedrijven

Welke soorten olie zijn er?

Er zijn heel veel soorten olie. Olie is een niet in wateroplosbare vloeistof die wel in organisch verbindingen kan oplossen. Soms is de definitie wat breder, maar zo ver gaan weer hier niet de diepte in. Benieuwd naar welke oliën er allemaal zijn?

Minerale olie en vetten die vloeibaar worden bij verwarming

Aardolie valt onder de minerale oliën. Dan zijn er nog een heleboel oliën die vetten zijn en vloeibaar worden bij verwarming. Dan moet je denken aan onder andere de volgende oliën:

  • Palmolie
  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie
  • Raapolie
  • Koolzaadolie
  • Sojaolie
  • Pindaolie

Oliën hebben verschillende eigenschappen. Wil je wokken, bakken, braden, frituren of bijvoorbeeld lekker BBQ’en? Let dan op, of de olie daar eigenlijk geschikt voor is. Zo zijn er olijfoliën die je kunt gebruiken bij verhitten van het eten. Maar er zijn ook soorten olijfolie die je het beste kunt gebruiken in een salade.

De reden om hier rekening mee te houden is tweeledig. Een olie heeft zijn eigen rookpunt, dit is van invloed op de smaak bij verhitten van het eten. Verder kan het zijn dat als je jouw zonnebloemolie gebruikt voor een salade dat je eigenlijk zo meer verkeerde vetten krijgt.

Temperatuur beïnvloed namelijk ook hoe gezond de olie voor je is. Diezelfde zonnebloemolie kan best door de hitte in de pan, ineens een stuk gezonder voor je zijn.

Etherische olie

Dit is meteen een beetje een vreemde eend in de bijt. Een etherische olie bevat namelijk geen vet. Een etherische olie wordt gemaakt door een mengsel van vluchtige aromatische moleculen uit planten te winnen. De etherische olie bevat het aroma dat kenmerkend is voor de plant van waaruit het is gemaakt.

In de spirituele wereld zijn de etherische oliën een vaak geziene gast. Aromatherapie is daarbij een therapie die gebaseerd is op onder anderen vluchtige olie. Lavendelolie is zelfs in Duitsland geregistreerd als geneesmiddel voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Afgeleiden

Er zijn natuurlijk in de chemie weer oliën gemaakt van bovenstaande oliën. Zo is smeerolie geraffineerd uit ruwe aardolie. Naast smeerolie hebben we ook bijvoorbeeld kruipolie en elektrische olie.

Conclusie? Al met al, zijn veel verschillende soorten olie en elk heeft weer unieke eigenschappen. Daarbij is het best interessant om uit te zoeken welke olie het beste is voor jou.

Etherische Oliën