Samen 1
Image default
Bedrijven

Zelf een goed doel oprichten?

Wil je een sociaal, maatschappelijk of ideëel doel realiseren? Dan kun je een stichting oprichten. Daar komen wel wat dingen bij kijken. Zo is het ten eerste al belangrijk dat je gaat kijken of het goede doel al niet bestaat. Om dan optimaal te werken is misschien dat doel steunen, effectiever dan nog een stichting erbij beginnen. Lees hier wat er zoal bij komt kijken, als je zelf een goed doel gaat oprichten.

Regels voor een stichting

Als je een stichting opricht moet je naar de notaris. Je moet ook ingeschreven worden bij de KvK, meestal regelt de notaris dit. Sta je niet ingeschreven in de KvK? Dan betekent dit dat je alle bestuursleden medeaansprakelijk zijn. Een stichting mag niet als doel hebben om winst te maken. Wel mag je stichting winst maken met een onderneming als je deze uitgeeft aan het behalen van het doel van de stichting. Voor een stichting heb je altijd een bestuur nodig.

Bij een stichting zijn er geen leden en geen aandeelhouders. Goede doelen krijgen geld binnen door bijvoorbeeld: donaties, leningen, erfenissen en subsidies. Je kunt een stichting zijn alleen, samen of als een rechtspersoon zoals een bv. Als iemand het in het testament heeft staan, mag een bepaald persoon namens de overledenen een stichting in naam van de overledene oprichten. Als je een stichting met onderneming bent moet je dit ook laten opnemen bij de KvK. Bij de KvK moet je verder ook belanghebbenden, bijvoorbeeld de personen met een vorm van beslissingsbevoegdheid, inschrijven bij het UBO-register.

Als je ook activiteiten hebt die winstgericht zijn, moet je bij een bepaalde omzet ook een jaarrekening inleveren. Alleen over de activiteiten die commercieel zijn, moet je vennootschapsbelasting betalen. Het is sowieso handig om bij de belastingdienst te checken of je nu wel of geen btw moet inhouden dan wel afdragen. Mocht je in aanmerking komen voor een ANBI of SBBI status krijgen, dan kun je soms belastingvoordeel krijgen.

Webdesign Breda

Wellicht een beetje veel informatie, maar er zijn nog meer dingen waar je aan moet denken. Zoals aan het laten maken van een website. Laat je echter niet ontmoedigen. Voor een website kun je wellicht een goede deal sluiten met webdesign in Breda. Sommige websitebureaus staan open voor het geven van een korting als een vorm van sponsoring. Denk vooral in mogelijkheden.

https://webdesignkaart.nl/webdesign-breda/