Samen 1
Business / Business Services

De tijdlijn van Espresso

Espresso is een klein kopje koffie dat ontstaat wanneer heet water onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wodt geperst. Van origine is espresso geen koffiesoort, maar de naam voor een bereidingswijze van koffie. Over het algemeen is espresso een kopje donkere geconcentreerde koffie van 30 ml.

Hoe is het ontstaan?    
In 1822 steeg de vraag naar snellere bereidingen van koffie. Louis Bernard Rabout en later Edward Loysel bedachten een methode voor de productie van een grote hoeveelheid koffie waarbij heet water door het koffiemaalsel werd gefiltert. Dit gebeurde door middel van stoomdruk. Het nadeel hiervan was dat de koffie verbrand door het hete water, waardoor de koffie een bijzonder bittere smaak had. In Italië werden rond 1900 variaties op deze zetmethode bedacht waarbij bereidingen per kop ‘expres’ voor één persoon mogelijk werden. Hier heeft de espresso zijn naam aan te danken.

Ontwikkeling
In de periode van 1905 tot 1935 onstonden er veel espresso-fabriekjes. De eerder genoemde methode werd continu gekopieerd, maar er veranderde weinig aan. In 1935 wist Prof. Illy een oplossing voor het probleem van de bittere nasmaak. Hij koppelde de druk en de water temperatuur los van elkaar. De machine die hij hierbij ontwierp werd de Illeta genoemd. Het water werd hierbij door de koffie geperst door middel van luchtdruk in plaats van stoom. De temperatuur kon hierbij onder het kookpunt worden gehouden. 

Espresso capsules         
Een moderne vorm van espresso bereiden is door middel van het gebruik van espresso capsules. Hierbij wordt het water eerst opgewarmd. Vervolgens wordt de capsule in de capsulehouder geplaatst, en deze houder in het koffiezetapparaat. Wanneer de hendel naar beneden wordt gehaald, wordt de capsule geperforeerd. Tot slot dient de knop voor heet water ingedrukt te worden, en de machine zal de koffie zetten.

Door de technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk om thuis te genieten van een kop espresso. Het gebruik van de Espresso capsules maakt dit mogelijk. Zo kan iedereen thuis een beetje genieten van de smaak van Italië.

https://www.lorespresso.com/nl-nl/capsules-kopen/c-174/