Samen 1
Business / Business Services

Lees alles over de bank vanuit je luie stoel

Banken, volgens sommigen zijn het gigantische graaiers, maar aan het eind van de dag vertrouwen we ze wel met al ons geld. De bank is een financiële dienstverlener waarbij je terecht kan voor allerlei diensten die met geld te maken hebben. Van bewaren tot lenen en van verzekeren tot uitgeven, van aandelen kopen tot het verstrekken van hypotheken, de bank maakt het allemaal mogelijk voor ons. Maar hoe zit het nou precies in elkaar?

De eerste banken ontstonden aan het einde van de middeleeuwen en het begin van de renaissance in Italië. Het noorden van Italië was erg rijk en er was dan ook een grote behoefte om geld in veilige bewaring te brengen. De families Bardi en Peruzzi domineerden het bankieren in de Noordelijke steden zoals Florence, Siena, Venetië en Genua. Vanuit Italië werden door deze families ook vestigingen door heel Europa heen geopend. Een van de beroemdste banken uit dit tijdperk is toch wel de Banco Medicci. Deze bank gerund door de gelijknamige familie was de grootste van Europa in de 15e eeuw. De Medicci familie had in deze tijd een enorm kapitaal vergaard, waardoor ze zich de rijkste familie van Europa konden noemen. Dit geld verdienden ze vooral door geld wat bij hun gestald stond weer uit te lenen tegen een hogere rente.

Tegenwoordig gebeurt dit nog steeds maar zijn er voor banken ook andere manieren bijgekomen. In geld beleggen is een van deze manieren. Valuta wordt ingekocht en weer verkocht als de valuta ten opzichte van een andere valuta in waarde is gestegen. Ook in de handel in effecten wordt een flinke som geld verdiend, de consument kan er zelf voor kiezen of hij mee wil profiteren van het aandelen portfolio, of juist het risico wil mijden en een lagere maar stabiele rente wil ontvangen. In Nederland zijn de grootste banken: De ING, Rabobank en ABN-AMRO.

http://leerbeleggen.com/beleggen/geld-beleggen