Samen-1

Voor het eerst tekenen met een 3d pen

Als je een 3d pen koopt, dan moet je eerst aan de pen wennen. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je tekent met plastic in plaats van inkt. Je zult begrijpen dat dat toch anders werkt. Zorg eerst dat je begrijpt hoe de pen werkt en hoe je de filamenten juist in de pen plaatst. Let ook op de punt van de pen (de nozzle), want deze wordt enorm heet. Slecht voor je vingers en slecht voor de plek waar je hem neerlegt. Heb je alles bij de hand? Heb je de temperatuur goed ingesteld? Let’s go!

Platte tekeningen

Het is verstandig simpel te beginnen. Bijvoorbeeld met lijntjes trekken. Maak vierkantjes en rondjes net zolang tot je er tevreden over bent. Gelukt? Dan kan je overstappen op een tekening. Op internet zijn leuke templates te vinden die je kunt overtrekken. Maar heb je een kleurboek bij de hand, dan is dat ook prima te gebruiken. Kies niet direct voor een bewerkte tekening, maar pak bijvoorbeeld een tekening van een simpele bloem of een huisje. Als dat gelukt is, experimenteer dan met verschillende kleuren. Verbind verschillende kleuren aan elkaar.

3d Tekeningen

Als je de platte tekeningen onder de knie hebt, dan wordt het tijd voor een 3d tekening. Begin ook hier simpel. Er zijn templates te downloaden bij o.a. goedkope3dpen.be waarbij je eerst onderdelen tekent (plat) die je vervolgens aan elkaar verbindt. Bijvoorbeeld een bril. Eerst het montuur en daarna de pootjes. Zo heb je ineens je eerste driedimensionale tekening gemaakt! Wil je nu echt de lucht in, dan maak je eerst een fundament en bouwt laagje voor laagje het model op. Simpel voorbeeld: een ei. Na een compact model kan je beginnen met lijnen de lucht in te trekken. Een bekend model is de Eiffeltoren.