Samen 1
Image default
Gezondheid

Last van slecht slapen?

Val je vaak pas laat in slaap en word je ’s nachts vaker wakker? Dan is natuurlijk niet fijn. Het is belangrijk om je rust te pakken, vooral tijdens een drukke werkweek. Slaap is belangrijk voor je gezondheid en je lichaam heeft een aantal uren slaap nodig om te kunnen herstellen.

Ga sporten

Probeer te gaan bewegen of sporten, maar doe dit niet te kort voor dat je gaat slapen. Als je te laat gaat sporten, zal je lichaam nog in een actieve staat zijn. Als je in de middag of vroeg in de avond gaat sporten, zal je fysiek moe zijn, als je ’s avonds je bed in stapt.

Geen telefoon of tv

Probeer ruim een uur voor dat je gaat slapen, geen televisie meer te kijken. Dit geldt ook voor je telefoon. Probeer je telefoon op tijd weg te leggen. Als je ’s avonds voor dat je gaat slapen, naar een beeldscherm kijkt, maakt je lichaam geen melatonine aan. Dit kan er dan voor zorgen dat het lang gaat duren voordat je moe wordt en in slaap valt.

Creëer een slaaproutine

Probeer een slaaproutine te creëren. Ga om dezelfde tijd naar bed ’s avonds en probeer dan ook ’s morgens om een vaste tijd op te staan. Je kan ook proberen om ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen te doen. Dit geeft je meer rust en zal kalmerend werken. Door een slaaproutine te creëren, raakt je lichaam gewend aan de vaste slaaptijden. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller en beter in slaap valt.

Overweeg hulpmiddelen

Als je al van alles geprobeerd hebt, maar je kan alsnog slecht in slaap vallen. Dan kan je overwegen om gebruik te maken van hulpmiddelen. Denk hierbij aan oordopjes, een oogmasker of een rustig achtergrond muziekje. Als je langdurig last hebt van slaapproblemen, kun je altijd een arts raadplegen. Er wordt tegenwoordig ook onderzoek verricht naar het gebruik en de effecten van research chemicals. Er zijn hier een aantal verschillende soorten van. Een populaire soort chemical, kan ook helpen om slaap te bevorderen en het makkelijker te maken om in slaap te vallen. Deze research chemicals, mogen alleen gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden.

 

Naast deze tips zijn er nog andere activiteiten en hulpmiddelen die jou kunnen helpen beter in slaap te vallen. Door deze dingen al eens uit te proberen, kan je na gaan wat wel of niet voor jou en je lichaam werkt.

https://www.giam.nl/hoe-kun-je-je-beter-concentreren/