Samen 1
Image default
Gezondheid

Wat is faalangsttraining?

Veel mensen kampen met faalangst. Dit is een angst om te falen, tekort te schieten of om niet aan bepaalde verwachtingen (van jezelf of van anderen) te kunnen voldoen. Het lastige aan faalangst is dat het een wijde variatie heeft; het kent veel verschillende vormen. Zo kan iemand kampen met faalangst voor sociale activiteiten zoals een spreekbeurt geven, maar kan iemand ook kampen met motorische faalangst: de angst om te falen bij sportieve prestaties. Faalangst hoeft niet altijd negatieve effecten te hebben, maar dit is vaak wel het geval. Mensen kunnen bepaalde taken uitstellen of last krijgen van slapeloosheid of hartkloppingen. Als je deze symptomen herkent, kun je faalangsttraining nemen.

Wat doet faalangsttraining?

Faalangst kan een gevolg zijn van een bepaalde druk tot presteren die iemand voelt, maar het kan ook onderdeel zijn van iemands karakter (bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen). Volwassenen en kinderen worden op verschillende manieren behandeld voor faalangst. Extreme faalangst bij volwassenen kan door middel van cognitieve gedragstherapie, assertiviteitstraining of RET worden bestreden. Het bestrijden van faalangst bij volwassenen is vooral gericht op de invloed van negatieve gedachten te verminderen en meer concentreren op de taak en de prestatie zelf.

 

Faalangsttraining voor kinderen

Om faalangst bij kinderen te bestrijden, wordt er gefocust op de zogenoemde drie g’s: gedachte, gedrag en gevoelens. Als eerst wordt de negatieve gedachte geherformuleerd naar een meer positieve. Vervolgens wordt het gedrag veranderd door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen. Ten slotte worden de negatieve gevoelens vervangen door succeservaringen en aanmoedigingen.