Samen 1
Image default
Mode en Kleding

Wat is de betekenis van leer?

Of je het nou terugvindt in jouw echt leren portemonnee heren of in jouw schoenen, leer heeft enorm veel toepassingen. Leer of leder zoals het ook wel wordt genoemd, is een materiaal dat gemaakt wordt van dierenhuid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koeien, paarden of varkens. Er zijn ook luxere leersoorten van dieren zoals het hert, lammeren, een ree of een kalf. Het is ook mogelijk om krokodillen of slangenhuid om te toveren tot leer. Er zijn ook een aantal omstreden leersoorten zoals haaien en roggen leer. Hierdoor zie je deze ook eigenlijk nooit op de algemene markt terug.

Op welke manier wordt leer gebruikt? 

Leer wordt voor erg veel verschillende producten gebruikt. Denk hierbij aan tassen, schoeisel zoals laarzen of sandalen en kleding zoals jassen, broeken en riemen. Een voorbeeld van het belang van leer zie je terug bij motorrijders. Zij zijn vaak gekleed in een volledig lederen pak, dit beschermt hen namelijk tegen valpartijen. Leer werkt voor deze doeleinden vaak beter dan een ander materiaal. Het is belangrijk om leer goed te onderhouden. Dit geldt vooral voor schoenen, omdat het leer hierbij soepel moet worden gehouden. Als je dit niet doet dan kan het leer snel lelijk worden.

De eerste stappen bij het maken van leer

Na het slachten van, meestal een rund, wordt de huid gereinigd en worden alle bederfelijke resten verwijderd. Hierna worden de huiden opgeslagen in koelcellen, zodat deze goed houdbaar blijven. De huiden worden vaak per honderdtallen verkocht. De inkoper deelt de huiden daarna in op verschillende kwaliteitseisen. Deze eisen spelen vaak een grote rol in de uiteindelijke prijs van het leer. Zaken die de kwaliteit kunnen verminderen zijn bijvoorbeeld luizenbeten, aantasting door motten, brandmerken, rotplekken en andere beschadigingen. Door klimaat afhankelijke factoren is Europees leer vaak van hogere kwaliteit. Daarbij zijn deze runderen ook groter, waardoor er meer product is om te gebruiken.

Welke verschillende soorten leer zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten leer, die allemaal een eigen doel dienen. Schapenleer is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig van schapen. Dit type leer wordt vooral gebruikt voor voorwerpen die een antieke look moeten krijgen. Perkament is ook een soort leer, vroeger werd het veel gebruikt als schrijfmateriaal. Tegenwoordig wordt het alleen nog maar gebruikt voor kostbare boeken en je vindt dit materiaal ook terug in lampenkappen. Voor schoenen is zowel zoolleer als schoenen bovenleer nodig, omdat de boven- en onderlaag van de schoen andere vereisten hebben. Verder zijn er nog andere soorten leer zoals tuig, micro en splitleer.

De verschillende lagen van een huid

In principe bestaat een dierenhuid uit drie lagen. De bovenste laag is de opperhuid, dit is in principe de huid die je aan de buitenkant ziet. Deze heeft vaak haar en wondjes aan de buitenkant. De tweede laag is de lederhuid, ook wel de nerflaag of de full-grain laag genoemd. Hiervan worden alle lederen producten zoals een dames portemonnee of tas gemaakt. De laatste laag is de onderhuidse bindweefsellaag, hieraan zit al het vlees en de spieren bevestigt. Deze laag wordt altijd als eerste verwijderd van de huid, omdat deze kan gaan rotten.