Samen 1
Image default
Relatie

Dit moet je weten als je gaat scheiden

Een echtscheiding, hoe lang u en uw echtgenoot ook samen zijn geweest, kan emotioneel en financieel belastend zijn. Het is nog moeilijker als u niet voorbereid of niet georganiseerd bent. Dit artikel biedt een checklist voor scheidingsplanning samengesteld om u te helpen het proces zo soepel mogelijk te doorlopen. Of ga naar de site voor meer over Dé Scheidingsmediator.

Praat over je scheiding.

Beslis wanneer, waar en hoe u de echtscheiding met uw echtgenoot ter sprake brengt, als u dat nog niet hebt gedaan. Kies een datum die niet valt op een grote feestdag, een jubileum, de verjaardag van een kind of een andere belangrijke gebeurtenis. Maak dan, voordat werk of andere verplichtingen opkomen, tijd vrij voor u beiden om te communiceren, na te denken en uit te rusten. Als het enigszins mogelijk is, houdt u het gesprek buitenshuis, weg van huiselijke stress en afleiding. Houd het eenvoudig, blijf kalm en zeg niet meer dan nodig is.

Neem een advocaat in de arm

Zelfs als uw echtscheiding minnelijk zal verlopen, is het een goed idee om contact op te nemen met een advocaat die u kan helpen uw rechten en plichten te begrijpen, en ervoor kan zorgen dat u de nodige maatregelen neemt. Op die manier kunt u weloverwogen beslissingen nemen over uw toekomst (en die van uw kinderen). Om een goede advocaat te vinden, vraag familie en vrienden om referenties of doe wat onderzoek naar lokale familierechtadvocaten. Praat in ieder geval met meerdere kandidaten om te ontdekken bij wie u zich het beste op uw gemak zult voelen.

Verzamel al uw juridische documenten

Uw financiële papieren moeten worden georganiseerd en op één plaats worden bewaard, bijvoorbeeld in een dossier of een ordner. Begin met het verzamelen en maken van kopieën van uw wettelijke documenten, die moeten omvatten:

  • Overeenkomsten en een huwelijksakte behoren tot de huwelijksdocumenten.

  • Federale en staatsbelastingaangiften van de afgelopen vijf jaar

  • Onroerend goed documenten omvatten aktes, taxaties, huis kostenbasis, hypotheken, en verhuur van onroerend goed records.

  • Ontvangsten, belastingaangiften, salarisgegevens en registraties, octrooien of handelsmerken zijn voorbeelden van zakelijke papieren.

  • Testamenten, volmachten en gezondheidsrichtlijnen zijn voorbeelden van documenten voor het levenseinde.

Uw advocaat kan u helpen als u problemen hebt met het vinden van documenten (of als uw echtgenoot het u moeilijk maakt). U moet ook uw verzekeringspolissen, testament en volmachten bijwerken (zodat u niet financieel aansprakelijk bent voor uw ex).

Voorzie in voorzieningen voor kinderen

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een echtscheiding, moeten er meer maatregelen en overwegingen worden genomen. Als u kinderen heeft, maak dan een afspraak met een advocaat om de voogdij te bespreken, de omgangsregeling, kinderalimentatie en wie betrokken zal zijn bij belangrijke beslissingen die de kinderen aangaan (wettelijke voogdij). U zult ook moeten uitzoeken met wie de kinderen de vakanties, verjaardagen en vakanties zullen doorbrengen, en hoe u zult omgaan met bezoek van familie en vrienden.

Tot besluit

Een echtscheiding is nooit gemakkelijk, maar door voorbereid te zijn, een ervaren advocaat in de arm te nemen en een ondersteunend systeem van vrienden en familie op te zetten, kan het proces zo soepel mogelijk verlopen. 

Procesnormen, wachttijden en gronden voor het verkrijgen van een no-fault echtscheiding verschillen van situatie tot situatie. Wees u ervan bewust dat, terwijl uw vriend een snelle en pijnloze echtscheiding heeft gehad, u een andere ervaring kunt hebben. Bent u woonachtig in de regio Groningen en heeft u besloten tot een echtscheiding? Bekijk de site om het Mediationtraject in Groningen te volgen. Tot slot, vergeet niet dat elke echtscheiding uniek is, en dat deze checklist alleen als richtlijn dient te worden gebruikt.