Samen 1
Woning en Tuin

Haag snoeien

De meeste hagen, zoals coniferen, beukenhaag, hulst, buxus of taxus worden gesnoeid in de periode mei – augustus. De gewone haag (ook bekend als ‘heg’) wordt gesnoeid in de periode half mei, waar sparachtige worden gesnoeid in juni (zoals de conifeer). 

Natuurlijk wordt een heg vaker dan eenmaal per jaar gesnoeid (of de buxus en taxus), anders ontstaat er letterlijk wildgroei. Meestal wordt er in augustus of september nogmaals gesnoeid. Nog beter is het om uw haag eens in de maand te snoeien vanaf mei (tijdens de winterperiode hoeft u niet te snoeien). Door regelmatig te snoeien zal de haag steeds dichter begroeid raken, doordat er kleine vertakkingen ontstaan na het snoeien. U creëert op deze wijze een dichtere haag. 

Waar op letten tijdens snoeien?

Snoeien is verreweg het handigste met een elektrische heggenschaar, alleen zo kunnen er feilloos strakke lijnen gecreëerd worden in een haag. Wilt u toch liever snoeien met een handmatige heggenschaar, span dan lijnen met een touw, zodat u zeker weet dat u strakke lijnen maakt. 

Wilt u sparachtige snoeien, dan kan dit bij coniferen met een heggenschaar, maar bij de grotere spar hebt u hiervoor al snel een kettingzaag nodig. Hebt u te maken met een spar van 4 meter of hoger, dan kunt u beter voor uw eigen veiligheid een hovenier/aannemer inschakelen. 

Zodra u een haag gaat snoeien, kunt u het beste de bovenkant smaller houden dan de onderkant; op deze wijze krijgt de gehele haag voldoende zonlicht. 

Tot slot: snoei niet tijdens zonovergoten warme dagen, maar doe dit op bewolkte dagen. Zo loopt uw haag geen schade door verbranding van de zon op. 

https://www.tuinmechanisatie.nl/goedkope-verticuteermachine-top-5/