Samen 1
Image default
Woning en Tuin

Kweek je eigen groenten, gewoon in de tuin!

Ben je nieuwsgierig naar hoe je je eigen groenten kan kweken? Dit kan namelijk in de tuin en zowel in de aarde als in potten. Lees hier meer over welke soorten groenten je kan kweken, hoe je kunt beginnen en wat handige tips.

Wat heb je nodig?

Je gaat beginnen met het kweken van je eigen groenten, top! Wat je nodig hebt is een stuk grond met aarde of potten met aarde. Daarnaast zul je zaadjes moeten kopen, je kunt deze gewoon in de aarde leggen en vervolgens is het een kwestie van wachten. Let er wel op dat je in een geschikt seizoen begint met het planten van je groenten. Je kunt naast groenten ook kiezen voor kruiden, dit kun je gebruiken om mee te koken. Geef je groenten regelmatig water, vaak staat er op de verpakking van de zaden vermeld hoe vaak je dit moet doen. 

Soorten groenten

Groenten kweken kan eigenlijk in elk seizoen, zo lang je de juiste soort kiest! Als je begint in de herfst met het kweken van broccoli, bloemkool, spinazie of boerenkool dan zul je in de winter hiervan kunnen genieten. Ook knoflook kun je in de herfst planten en in het voorjaar bijvoorbeeld heerlijke knoflooksoep te maken. Begin je in de zomer? Dan kun je kiezen voor ijsbergsla, pompoen of wortelen! Deze groenten kun je vervolgens oogsten in de herfst of winter. Zorg er in elk geval voor dat groenten die naast elkaar in de grond zitten elkaar complimenteren. Zo kunnen ze elkaar weer beschermen.

Extra tips

Je hoeft een loungeset aluminium niet weg te halen om te beginnen met kweken, er is namelijk niet veel ruimte nodig. Heb je toch ruimte tekort? Dan kun je zoeken naar een loungeset aanbieding en een kleiner model aanschaffen, zodat je meer ruimte hebt voor je groenten in de grond. Zorg ervoor dat bij vorst groenten bedekt zijn, het kan namelijk wel eens gebeuren dat ze doodgaan door de temperaturen. Een handige tip is om te wisselen van plek met de groenten, verander de plaats elk seizoen. Dit is goed voor de vruchtbaarheid van je moestuin.

Conclusie

Kweken is ontzettend leuk en draagt ook nog eens bij aan je gezondheid. Wat is er nu beter dan eigen gekweekte, biologische groenten? Iedereen kan hiermee beginnen, je hebt alleen wat grond nodig en wat zaadjes. Kies de juiste groenten uit voor het seizoen waar je mee begint en ga aan de gang. Het zal zeker belonen.