Samen 1
Image default
Woning en Tuin

Wat houdt een duurzame baan in?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term duurzame baan of duurzame vacatures, maar wat betekenen deze termen? Een duurzame baan is eigenlijk een betekenisvolle baan, dit houdt in dat het bijdraagt aan de maatschappij. Specifiek een bepaalde maatschappelijke problematiek, vaak gaat het hier om banen die aansluiten op jouw kwaliteiten. Onder deze problematiek kunnen zowel groene als sociale uitdagingen verstaan worden. Daarbij kan een duurzame baan op verschillende manieren worden ingevuld. Zo kan de baan die je zelf hebt groen zijn, maar het kan ook betrekking hebben op het bedrijf waar je voor werkt.

Hoe vind je een duurzame vacature?

Vaak kan het lastig zijn om een baan te vinden die specifiek duurzaam is. Daarom zijn er ook speciale vacature sites die deze op een rij zetten. Daarbij kan je ook de instelling die de vacature heeft opgesteld, een berichtje sturen of bellen met je vragen. Het is belangrijk om kritisch te blijven als je op zoek bent naar een groene baan. Niet elke groene vacature benoemt dat in de omschrijving, daarbij is niet elke groene vacature ook echt groen. Er zitten geen vaste eisen aan het gebruik van het begrip duurzaamheid. Het kan dus zo zijn dat deze gebruikt wordt om mensen te trekken.

Waarom zou je kiezen voor een duurzame baan?

Er zijn heel erg veel redenen om te kiezen voor een groene baan, deze verschillen dan ook per persoon. Ten eerste kan het een logische stap zijn na jouw studie. Denk hierbij aan opleidingen zoals milieukunde of watermanagement. Het kan ook zijn dat je duurzaamheid belangrijk vindt, of simpelweg toe bent aan iets nieuws. Vaak zijn duurzame banen ook op lange termijn erg geschikt. De kans dat ze namelijk verdwijnen is veel kleiner, omdat er erg veel vraag is naar verduurzamen. Wat je ook wilt doen, het is belangrijk dat je vooraf weet hoe je het moet aanpakken.

Wat is duurzaam werken?

Je hoeft niet per se aan duurzame vacatures milieu te voldoen als je duurzaam wilt werken. De term duurzaam werken staat letterlijk voor de nieuwe manier van werken. Hierbij gaat het niet alleen maar om commercieel kapitaal, maar ook om de sociale en ecologische kant van het werken. Dit houdt eigenlijk in dat een bedrijf zijn best doet om milieuvriendelijk te handelen. Het focust meer op mens en natuur, dan winst ten koste van alles. Op deze manier proberen bedrijven beter te zijn voor het milieu en bijvoorbeeld uitstoot te verminderen.

Welke banen zijn groen?

Er zijn erg veel banen die kunnen worden geclassificeerd als groen. Denk hierbij aan een adviseur duurzame materialen, zonnepanelen monteur en een expert windparken. Een andere duurzame baan is ruimtelijk adviseur, hierbij ben je het aanspreekpunt op het gebied van ruimtelijke ordening. Je maakt bijvoorbeeld bestemmingsplannen, vraagt vergunningen aan en bent expert op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. Als adviseur natuur hou je jezelf vooral bezig met de balans tussen natuur en economie. Een duurzaamheidsmanager werkt vaak binnen een bedrijf. Hier maakt deze een duurzaamheidsstrategie, die in lijn is met het bedrijf waar hij of zij voor werkt.