Samen 1
Woning en Tuin

Wat zijn friese witjes?

Geglazuurde tegels zijn al in gebruik sinds de tijd van de Farao’s. De goede karaktereigenschappen van de keiharde glazuurlagen, maken mogelijk dat tegels bijna overal toegepast kunnen worden in en rondom een woning. De geschiedenis van de geglazuurde tegel is niet terug te leiden naar één land. Ook in Spanje en Marokko heeft men een zeer rijke tegelcultuur. Of het nu om Spaanse azulejos gaat, of om Friese witjes, de wandtegeltjes zijn populair. Vele verzamelaars hebben zo hele collecties in hun bezit. De kwaliteit van de geglazuurde tegels is enorm. Friese witjes zijn gebakken kleitegels, die met tin-glazuur zijn overgoten. En zijn daarom goed bestand tegen invloeden van buitenaf.

Kennis op reis

Via het zuiden van Europa zijn de tegels en de glazuurtechnieken in de middeleeuwen naar Nederland gekomen. En in Nederland worden dezelfde materialen en technieken nog steeds toegepast om deze wandtegeltjes te maken. Via het centrum van de porseleinindustrie in Delft ging men zich in Friesland specialiseren in het bakken van wandtegels. De zogenaamde Friese witjes werden populair en zijn dat nog steeds. De walvisvaarders namen de Friese witjes vanuit Friesland mee in hun boten, en op deze manier zijn de Friese witjes ook in het noorden van Europa terechtgekomen.

Friese witjes en baktechniek

Handgemaakte friese witjes worden nog steeds geproduceerd, en zijn in vele varianten verkrijgbaar. De natte klei wordt in houten vormen gedroogd, totdat ze droog genoeg zijn om gebakken te worden. Na de eerste keer bakken zijn de zogenaamde biscuits klaar te beschilderen, om ze daarna nog een keer te bakken. De hoge baktemperaturen zorgen ervoor dat de tegels praktisch onverwoestbaar zijn. Of de tegels nu in de keuken, achter de kachel of in een doucheruimte gebruikt gaan worden, de tegels zijn keihard. Door de tijd heen worden haarscheurtjes wel steeds beter zichtbaar, maar dat zijn de charme en het karakter van de tegels.

Oneindige variatie

Friese witjes zijn wandtegels die niet alleen maar in het wit verkrijgbaar zijn. Kleurverschillen ontstonden vroeger omdat het lastig was om telkens dezelfde kleur wit te maken. Maar inmiddels zijn de technieken al dusdanig verbeterd, dat het mogelijk is om foto’s te laten afdrukken op de tegeltjes. Maar ook worden er nog steeds de oude afbeeldingen gebruikt om de tegels mee te versieren. Dieren, historische figuren, bloemen, boten en nog vele andere onderwerpen worden afgebeeld op de Friese witjes, omdat er gewoon veel vraag is naar alle verschillende stijlen. Het is een interessant assortiment om eens goed nader te bekijken.

Nieuwe dingen er oud uit laten zien

Veel artikelen worden nieuw gemaakt, en daarna onderhanden genomen om een antieke look te verkrijgen. Zo zijn er ook Friese witjes verkrijgbaar met een klassiek verouderde look. Dit soort tegels komen natuurlijk helemaal tot hun recht in een klassieke landelijke ingerichte keuken. De smaak van ieder persoon is anders, en daarom is er gelukkig een enorm assortiment Friese witjes. Het is absoluut mogelijk om blauwe of zachtroze Friese witjes te kopen. Vele versieringen, afbeeldingen maken de tegels zeer aantrekkelijk om een interieur mee af te werken. Met verschillende kleuren tegeltjes kunnen unieke patronen gemaakt worden, die nergens anders terug te vinden zijn. Kortom een Fries witje is er voor iedereen. Ben je benieuwd naar het assortiment? Bezoek dan snel de website van De Tegel Boutique.

https://www.detegelboutique.nl/Friese-witjes-kopen-Handgeschilderde-Friese-keukentegels-13×13-cm-wandtegels