Samen 1
Image default
Woning en Tuin

Welke tuinbeelden passen bij verschillende tuinstijlen?

Als je een tuinbeeld wilt aanschaffen, zeker tuinbeelden groot, dan is het belangrijk om vooraf te bepalen wat je zoekt. Deze beelden zijn namelijk beschikbaar van heel erg abstract naar figuratief. Daarbij kan je ook nog kiezen of je een beeld van een mens, dier of een fontein wilt plaatsen. Ondanks dat het vooral afhankelijk is van je eigen stijl, zijn er wel een paar tips voor welke beelden het beste bij bepaalde stijlen passen. Zo passen abstracte beelden het beste in een moderne tuin. Hetzelfde geldt ook voor beelden van mensen, dit komt vooral door de uitstraling hiervan. 

Waar moet je op letten bij tuinbeelden?

Naast het soort beeld wat je zoekt, is het ook belangrijk om te letten op het materiaal van het beeld. Tuinbeelden moeten van speciale materialen gemaakt worden, die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Verschillende materialen passen bij verschillende tuinen. Zo passen natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en rotan bij natuurlijke tuinen. Denk hierbij aan bostuinen, natuurlijke tuinen en ecotuinen. Metalen zoals ijzer, staal en brons vind je juist vaak terug in moderne tuinen. Dit komt doordat ze een heel strakke uitstraling hebben. Materiaal zoals natuursteen en aardewerk zie je vaak in klassieke tuinen.

Tuinbeelden gemaakt van beton

Vaak worden beelden voor in de tuin gemaakt van beton. Denk hierbij aan zuilen, fonteinen en normale beelden. Dit materiaal is goed bestand tegen de invloed van het weer en slijten niet snel. Hierdoor wordt beton ook vaak gebruikt voor fonteinen, omdat het water dan geen schade kan aanrichten. Het heeft een lange levensduur en is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen. Het nadeel van beton is dat het vatbaar is voor algengroei, hierdoor kan je betonnen beeld groen kleuren. Daarbij wordt beton gegoten in mallen die heel vaak gebruikt kunnen worden, hierdoor is het beeld niet uniek en erg zwaar.

Waarom kopen mensen een tuinbeeld?

Een tuin is een erg persoonlijk project. Wat je uit je tuin wil halen is sterk afhankelijk van wat voor persoon iemand is. Je kan bijvoorbeeld een romantische tuin hebben met veel bloemen en bankjes of juist een hele strakke moderne tuin. Sommige mensen hebben een mediterraanse tuin met veel vetplanten of juist een hele groene tuin. Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke smaak. Dit geldt ook voor tuinbeelden, sommige mensen willen dit juist niet in hun tuin en andere wel. Als je ervoor kiest om een tuinbeeld te kopen is het belangrijk om je goed in te lezen.

Hoe maak je een betonnen beeld?

Er zijn veel keuzes in de verschillende soorten tuinbeelden. Zo kan je kiezen voor een bronzen beeld laten maken, maar je kan ook zelf een betonnen beeld maken. Ten eerste moet je een ontwerp maken van wat voor beeld je wilt hebben. De volgende stap is een mal maken voor dit ontwerp. Dit is de belangrijkste stap, omdat dit bepaalt hoe je beeld er uiteindelijk uitziet. Hierna volgt het gieten van het beton, in principe voeg je het betonpoeder toe aan de mal en giet je hier water bij. Eerst laat je het beton uitharden voordat je de mal verwijderd. Hierna moet je het beeld goed afwerken.