Samen 1
Image default
Zakelijk

Zo is jouw software veilig en up-to-date

Cybercrime is helaas alomtegenwoordig. Op sociale media waarschuwen we elkaar voor phishingmails, frauduleuze WhatsApp-berichten of onbetrouwbare verkopers op tweedehands-sites. Maar ook op het werk is er geen ontkomen aan; spamfilters en virusscanners draaien overuren om de IT-omgeving veilig te houden. Toch is er één zwakke plek die we vaak over het hoofd zien: verouderde software.

Wie regelmatig apps voor de smartphone downloadt, weet dat zo’n app geregeld een update krijgt. Soms gaat het om het toevoegen van nieuwe functies, soms krijgt de app een nieuwe lay-out maar net zo vaak krijgt de app een update om kwetsbaarheden in het systeem te herstellen. Ook bedrijfssoftware krijgt daarom regelmatig updates om kwetsbaarheden of bugs te dichten. Installeer je deze update, of patch, vervolgens niet, dan zet je de deur voor hackers op een kier. Zij maken dankbaar misbruik van deze kwetsbaarheden in software om toegang te krijgen tot jouw bedrijfsgegevens. Denk hierbij maar aan het beveiligingslek in de Citrix-servers die begin 2020 veel Nederlandse bedrijven kwetsbaar maakte voor cyberaanvallen.

Constante stroom aan updates

Omdat steeds meer cybercriminelen kwetsbaarheden in software opsporen en misbruiken, moeten softwareleveranciers aan de slag met updates om hun software weer dicht te timmeren. In dit kat-en-muisspel tussen hackers en softwaredevelopers verliezen bedrijven de controle over de constante stroom van patches welke moeten worden doorgevoerd. Daarnaast worden gebruikers gek van het gedwongen herstarten van hun computer. Bovendien is het vaak een groot vraagteken welke software nog draait op alle computers in het netwerk omdat niet iedereen dezelfde programma’s gebruikt.  Wat is het gevolg? Patches worden niet snel genoeg – of gewoon niet – geïnstalleerd waardoor de security van de IT-omgeving onder druk staat.

Grip krijgen op patches

Bedrijven willen dus een veiligere IT-omgeving. Wat bedrijven niet willen is een IT-afdeling die alleen maar tijd heeft voor het uitrollen van patches en medewerkers die de hele dag hun computers moeten herstarten om ze vervolgens te installeren. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor patch management en patch manager tools. Deze tools geven je meer grip op kwetsbaarheden in softwareapplicaties en automatiseren het patch-proces.

Voordelen van patch management

Wat zijn de grootste voordelen van deze patch management tools? We zetten er enkele voor jou op een rij:

  • Houd grip op de software die collega’s installeren en gebruiken
  • Versnelde uitrol van kritische software-updates
  • Inzichtelijke rapportages tonen de kwetsbaarheden in jouw netwerk
  • Test patches voor je ze uitrolt en bundelt ze in één grote update
  • Verzamel feedback van collega’s en krijg inzicht in de impact van de patches op hun productiviteit

Reken af met verouderde en onveilige software

Wanneer heb jij voor het laatst jouw Flash Player geüpdatet? Staat er misschien nog een computer met een verouderde Windows-versie in het magazijn? Dan is ook jouw bedrijf extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bescherm jezelf tegen cybercriminelen en ga vandaag nog aan de slag met patch management in jouw organisatie!