Samen 1
Zakelijke dienstverlening

Het belang van afvalwaterzuivering

Afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s) zijn infrastructuren voor de behandeling van afvalwater van huishoudelijke, industriële en stedelijke gebieden, die het mogelijk maken om dergelijk water op een niet-drinkbare manier te hergebruiken.

 

Soorten afvalwater

Afhankelijk van hun oorsprong zijn er twee belangrijke soorten afvalwater: huishoudelijk en industrieel afvalwater. Huishoudelijk afvalwater is over het algemeen een gevolg van huisvestingsactiviteiten. Industrieel afvalwater is afkomstig van lozingen van verschillende bedrijven. De kenmerken zijn afhankelijk van het type en het productieproces. Een bijzonder geval van dit type is dierlijk afvalwater (of biologisch afbreekbaar industrieel afvalwater) van varkens-, runder- en pluimveehouderijen.

Ten slotte moet ook rekening worden gehouden met de gevolgen van de vermenging van huishoudelijk en industrieel en/of regenwater – stedelijk afvalwater.

In de afvalwaterzuiveringsinstallaties ondergaat afvalwater verschillende zuiveringsprocessen totdat de hoeveelheid aanwezige verontreinigingen kan worden gescheiden, verwijderd of gereduceerd.

Bij de voorbehandeling is er het proces van het scheiden van de grotere vaste stoffen door het rooster, bestaande uit roosters en roterende zeven; de doorgang door zandbakken en in voorbewerkingsmachines.

 

Stadia van afvalwaterzuivering

De primaire afvalwaterzuivering bestaat uit het bezinken van vervuilende stoffen in het water, en er kunnen chemische stoffen worden toegevoegd om de coagulatie en flocculatie te bevorderen, waardoor het decanteren van het water wordt vergemakkelijkt.

De secundaire afvalwaterzuivering is een biologisch proces waarbij het vervuilende organische materiaal wordt verbruikt door aërobe micro-organismen in de biologische reactoren, die meestal worden gevormd door tanks met grote hoeveelheden van dit materiaal.

Aangezien de efficiëntie van deze zuivering 95% kan bereiken, kan het restwater in dit stadium zonder schade terug in het milieu worden gebracht.

De tertiaire afvalwaterzuivering omvat de desinfectie van gezuiverd afvalwater om ziekteverwekkers en voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor te verwijderen.  Het hoge niveau van deze voedingsstoffen kan de overmatige groei van algen en cyanobacteriën vergemakkelijken, wat in hun afbraak de zuurstof in het water sterk kan verminderen en het aquatisch ecosysteem kan beschadigen.

Er worden onder andere drie technologieën toegepast voor desinfectie: chlorering, ozonering en ultraviolette (UV-)straling.

Chloorbehandeling heeft de laagste kosten; het is genadeloos in het verwijderen van bacteriën, maar het is niet effectief in het verwijderen van virussen en de residuen blijven in de gefilterde stroom.

Ozon desinfectie is duurder dan chloor, het blijft niet lang in het water, maar tijdens het proces kunnen zich verontreinigende bijproducten vormen.

En ultraviolette straling is de nieuwste technologie, produceert geen giftig afval en biedt betere resultaten bij de eliminatie van bacteriën en virussen, maar is in geen enkele situatie toepasbaar.