Samen 1
Image default
Auto's en Motoren

Wanneer moet je je automaat spoelen?

Als je problemen ondervindt tijdens het rijden, zoals moeizaam schakelen, bonken, slippen, een onregelmatig toerental of problemen met het inschakelen van de versnellingen, dan is de kans groot dat je automatische transmissie vuil is geworden. Gelukkig kunnen deze problemen meestal eenvoudig worden opgelost, of zelfs voorkomen worden, door de transmissie van je auto te laten spoelen.

Wat is het spoelen van de automaat precies?

Bij de automaat spoelen wordt de oude transmissieolie vervangen door verse olie, eventueel met een reinigingsmiddel om het vuil uit de automaat te verwijderen. Meestal begint dit proces met het opwarmen van de auto om de olie op de juiste temperatuur te brengen. Vervolgens wordt een spoelautomaat aangesloten op de versnellingsbak. In geval van problemen kan een speciaal reinigingsmiddel aan de olie worden toegevoegd om vuil en aanslag los te maken. De vervuilde olie wordt verwijderd en vervangen door nieuwe ATF-olie. Dit gebeurt zorgvuldig om te voorkomen dat de transmissie met een onjuist oliepeil werkt of luchtbellen in het systeem ontstaan, wat schadelijk is voor de automaatbak. Als de filter van de automaatbak ook aan vervanging toe is, wordt deze indien nodig tegelijkertijd vervangen na overleg.

Waarom is het belangrijk?

Als er veel viezigheid in je automatische versnellingsbak zit, kan dat leiden tot allerlei problemen met je auto. Denk aan moeizaam schakelen, bonken, doorslippen en schommelende toerentallen. Bovendien gaat je auto waarschijnlijk meer brandstof verbruiken. Merk je deze problemen tijdens het rijden? Dan is de kans groot dat je automatische versnellingsbak een goede spoelbeurt nodig heeft.

Preventief spoelen van de automaatbak: is het slim?

Autofabrikanten zeggen vaak dat de olie in de automaatbak nooit ververst hoeft te worden, maar dat is niet helemaal waar. Zelfs de onderdelen die als onderhoudsvrij worden beschouwd, slijten uiteindelijk. De olie in de automaatbak wordt warm en koud, wat leidt tot veroudering. Hierdoor werken de toevoegingen in de ATF-vloeistof niet meer optimaal. Daarom is het slim om de olie in de automaatbak regelmatig te laten verversen om problemen te voorkomen. We raden aan om dit te doen tussen de 60.000 en 120.000 kilometer, of minstens eens in de 5 jaar, afhankelijk van het type automaatbak van je auto. Dit voorkomt onnodige problemen met je voertuig.