Samen 1
Image default
Gezondheid

Ergonomische oplossingen voor op kantoor

Men lijkt zich de laatste jaren steeds meer te realiseren dat een ergonomische werkomgeving op kantoor erg belangrijk is. Er is dan ook een ware trend gaande waarin steeds meer mensen en kantoren zich richten op ergonomie. Dit is op zichzelf uiteraard een fantastische trend. Maar wat draagt nou bij aan een ergonomische werkomgeving op kantoor? Hieronder een aantal ergonomische oplossingen en handige tips die je zullen helpen om comfortabeler, productiever en gezonder te werken!

Ergonomische bureaustoel

Een goede ergonomische bureaustoel vormt het fundament als het gaat om ergonomisch werken op kantoor. Je gaat je verbazen over de positieve impact die een bureaustoel kan hebben. Niet alleen heb je aan het eind van de dag meer werk gedaan, ook zal je bij eventuele nek- of rugklachten minder pijn ervaren en zal werken over het algemeen een comfortabelere ervaring worden.

Het is natuurlijk lastig om te zeggen wat nou precies de perfecte ergonomische bureaustoel is. Dit is namelijk voor iedereen anders. Factoren die hierin meespelen zijn de werkzaamheden die je verricht, je specifieke lichaamsbouw en hoe vaak/lang je op de bureaustoel zit. Gesteld kan in ieder geval worden dat een ergonomische bureaustoel beschikt over voldoende afstelmogelijkheden. Een bureaustoel waarbij alleen de zithoogte kan worden afgesteld is dus niet ergonomisch genoeg. Ook de hoogte van de rugleuning en de hoogte van de armleuningen moeten op zijn minst af te stellen zijn. Daarnaast volgt een ergonomische bureaustoel de vorm van je ruggenwervel, de rugleuning dient dus als het ware een S-vorm te hebben. Een bureaustoel die zich precies vormt naar je lichaam is een ware verademing! Neem voor wat inspiratie maar eens een kijkje bij bureaustoel24.

Ergonomisch bureau

Niet alleen een goede bureaustoel is van belang als het gaat om een ergonomische werkplek. Ook een bureau speelt hierin mee. Een ergonomisch bureau is ten minste in hoogte verstelbaar, zodat je deze ergonomisch kunt afstellen op je eigen zithoogte. Ga je een stapje verder, dan kom je bij een zit-sta bureau. Zoals de term al impliceert, is het mogelijk om dit type bureau af te stellen zodat je er naar keuze aan kunt staan of zitten. Deze afstelling gaat elektrisch of middels een slinger. Dit is niet alleen ergonomisch omdat dit type bureau vaak op erg eenvoudige wijze af te stellen is, maar ook omdat het ervoor zorgt dat je niet de hele dag zit. De hele dag zitten is immers statisch en niet prettig voor het lichaam. Helemaal wanneer je dit jaren lang op dagelijkse basis doet, zal het lichaam dit niet erg prettig vinden. Een te hoge bloeddruk of overgewicht kunnen dan ook gevolgen zijn. Af en toe een uurtje staan bevordert een gevarieerde werkhouding met vele positieve gevolgen van dien!

Ergonomische muis en toetsenbord

Het is helaas een feit dat veel mensen die op kantoor werken last hebben van klachten aan polsen, armen, nek, rug en schouders. Veel van deze klachten vallen onder de verzamelnaam RSI. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, vrij vertaald gaat het dus om klachten die voortvloeien uit het herhaaldelijk doen van bepaalde bewegingen. Kantoorwerk is één van de grootste oorzaken van RSI-klachten. Het gaat hierbij vaak om pijnlijke polsen en vingers. De klachten beginnen op relatief kleine schaal, maar ze kunnen leiden tot chronische pijn met uitstralingen naar andere lichaamsdelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

De meeste muizen geven zonder dat je het vaak merkt een onnodige belasting van de spieren in de onderarm. Door gebruik te maken van een verticale muis stimuleer je een natuurlijkere houding. Vind je dit te ver gaan, kies dan tenminste voor een muis die natuurlijk in de hand ligt. Ook een polsmat is geen overbodige luxe. Deze zorgt voor een betere hoek van de pols ten opzichte van je onderarm. Allemaal kleine ‘maatregelen’ die vrij simpel de ergonomie aanzienlijk bevorderen.

Ook is het geen overbodige luxe om te kiezen voor een ergonomisch toetsenbord. Als je dit voor het eerst ziet komt het wellicht wat gek over, maar je went er aan! Sterker nog, op termijn wil je niet meer terug naar een ‘normaal’ toetsenbord. Een ergonomisch toetsenbord heeft vaak een soort gebogen design, die ervoor zorgt dat typen minder intensief wordt voor de armen, polsen en vingers. Sommige toetsenborden hebben ook een polssteun om de ideale hoek om in te typen te bevorderen. Het is niet nodig om te kiezen voor een toetsenbord die afwijkt van de in Nederland gangbare QWERTY-indeling.