Samen 1
Image default
Auto's en Motoren

Tips voor goed onderhoud aan je auto

 

Je auto is een bezit waar je goed voor moet zorgen. Je kunt hem niet gewoon op de oprit laten staan en verwachten dat hij nieuw blijft. Veel mensen weten niet hoe ze hun auto goed moeten onderhouden, en daarom stellen ze kleine reparaties uit tot er iets groots kapot gaat. Wij hebben een lijst met tien tips voor het onderhoud van je auto samengesteld, zodat je niet een van die mensen bent!

Tip #01: Laat je auto regelmatig onderhouden.

Laat uw auto minstens één keer per jaar onderhouden, of elke 12.000 km. Zo blijft uw auto soepel rijden en worden eventuele problemen opgemerkt voordat ze uitgroeien tot grotere problemen.

Tip #02: Ververs de olie regelmatig.

Een van de belangrijkste dingen die je aan je auto kunt doen, is de olie regelmatig verversen. De meeste monteurs adviseren de olie elke drie maanden te verversen, afhankelijk van het type auto.

Tip #03: Houd je banden op de juiste spanning.

Het is ook belangrijk om uw banden op de juiste spanning te houden. Te weinig druk op de banden kunnen slijtage aan het loopvlak veroorzaken en tot een klapband leiden. Te zachte banden kunnen het sturen en het nemen van bochten bemoeilijken. Raadpleeg de handleiding van je auto voor de ideale bandenspanning voor jouw auto.

Tip #4: Controleer je remmen regelmatig.

Regelmatig je remmen inspecteren is een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud aam je auto. Als je vreemde geluiden hoort tijdens het remmen, laat dan je remmen onmiddellijk controleren.

Tip #05: Houd je accu gezond.

De accu van uw auto is een ander belangrijk onderdeel dat in goede conditie moet worden gehouden. Een zwakke batterij kan u aan de kant van de weg doen stranden. Controleer de lading van uw batterij elke maand en maak de polen regelmatig schoon.

Tip #06: Controleer de slangen en riemen.

Controleer de slangen en riemen van uw auto ongeveer om de zes maanden op slijtage. Beschadigde slangen en riemen kunnen op den duur tot motorproblemen leiden.

Tip #07: Vervang uw luchtfilter vaak.

De luchtfilter voorkomt dat vuil, stof en andere deeltjes uw motor binnendringen, wat na verloop van tijd schade kan veroorzaken. Een vuile luchtfilter kan ook het brandstofverbruik van uw auto beïnvloeden. Vervang uw luchtfilter om de drie maanden of om de 12.000 mijl, afhankelijk van wat het eerst gebeurt.

Tip #08: Houd je voorruit schoon.

Een vuile voorruit kan uw zicht tijdens het rijden verminderen, daarom is het belangrijk om hem schoon te houden. Gebruik een glasreiniger en een zachte doek om de voorruit schoon te maken. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of papieren handdoeken, omdat deze krassen kunnen maken op het glasoppervlak. Tevens is goede ruitenwissers kopen zeer belangrijk. Met name de bladen dienen in goede staat te zijn voor een goed en veilig zicht tijdens het rijden.

Tip #09: Parkeer in de schaduw.

Een andere eenvoudige manier om uw auto tegen schade te beschermen, is om zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren. De zon kan de lak van uw auto doen verbleken en het interieur heet en oncomfortabel maken.

Tip 10: Gebruik een autohoes.

Als u niet altijd in de schaduw kunt parkeren, kunt u overwegen een autohoes te gebruiken om uw auto te beschermen tegen de zonnestralen en andere elementen. Er zijn autohoezen in verschillende maten en prijzen, dus er is er vast wel een die aan uw wensen voldoet.