Samen 1
Image default
Bedrijven

ADR cursussen

Wat houdt ADR in?

Waarschijnlijk heb je nog niet vaak van de term gehoord. Vandaar dat we je in deze blog gaan uitleggen wat het inhoudt en waarom deze cursus belangrijk is voor sommige beroepschauffeurs. De naam ADR is een afkorting van de Franse term: “Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route.” In essentie gaat het over het vervoeren van (gevaarlijke) goederen in Europa. De documenten die deze term omvat worden door een commissie elke 2 jaar bekeken en mogelijk aangepast aan de nieuwste technieken, trends of kennis die beschikbaar zijn.

Hoe voldoe je aan de ADR?

Om aan deze normen te voldoen moet je als beroepschauffeur die vaak gevaarlijke goederen vervoert een cursus volgen. Dit kan verkregen worden op veel plekken in Nederland door een cursus te volgen in de richting van een bepaald onderwerp. Je hebt namelijk veel verschillende onderwerpen binnen de ADR, denk hierbij aan het vervoer van tanks, explosieven klasse 1 en radioactieve stoffen.

 

Hoe vaak moet ik zo’n cursus volgen?

De certificaten binnen de ADR zijn allemaal 5 jaar geldig. Dit wilt zeggen dat je in het jaar van de vervaldatum een verlengingscursus moet doen in het onderwerp, waarvoor je de ADR hebt behaald. Mocht de ADR verlopen zijn, dan zal je weer een normale ADR cursus moet volgen om wederom aan de richtlijn te voldoen. In alle gevallen zal je een ADR diploma ontvangen, waarmee je kunt aantonen dat je voldoet aan alle gestelde richtlijnen!

https://eurotransportcollege.com/adr-opleiding/