Samen 1
Image default
Bedrijven

Je kind naar de peuteropvang brengen

Je kind is 2 jaar geworden en mag naar de peuteropvang. Dit kan de eerste keer wat spannend zijn, maar de meeste kindjes vinden het al heel snel ontzettend leuk. Naast dat ze het leuk vinden, is het ook nog ontzettend leerzaam én een goede voorbereiding op de basisschool.

Wat is een peuteropvang?

De peuteropvang of peuterspeelzaal is een soort schooltje voor kinderen van 2 tot 4 jaar, voordat ze naar de basisschool gaan. Op de peuterspeelzaal leren kinderen spelenderwijs onder begeleiding van gediplomeerde pedagogisch medewerkers. De ontwikkeling van het kind staat hier centraal.

Waarom breng zou jij je kind naar de peuteropvang sturen?

Er zijn verschillende redenen om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen:

–          Je kind leert omgaan met leeftijdsgenootjes, een juf en regels in de klas

–          Als je kind al op de peuteropvang zat voordat die naar de basisschool gaat is die stap minder groot

–          Het is goed voor de motorische ontwikkeling, taalontwikkeling, cognitieve vaardigheden en de sociale vaardigheden van je kind

–          Het kan soms fijn zijn om even een paar uurtjes voor jezelf te hebben

Hoe vaak laat ik mijn kind naar de peuteropvang gaan?

Het is een goed idee om je kind te laten wennen. Begin dus met twee dagdelen in de week. Twee ochtenden of twee middagen. Als je kind bijna 4 jaar is en bijna naar de basisschool gaat is het een goed idee om het op te bouwen naar hele dagen. Zo kan je kind al wennen aan het ritme van de school.

Let wel op: niet alle peuterspeelzalen bieden de optie om je kind hele dagen te brengen. Sommige zijn open tot lunchtijd en in de middag gesloten. Het verschilt per organisatie, dus controleer of de peuteropvang van jouw keuze geschikte openingstijden heeft, dat passen in jouw schema.

Verschil tussen kinderopvang en peuteropvang

Een peuterspeelzaal is niet als een opvang bedoeld, maar meer voor de ontwikkeling van he kind. Maar eigenlijk is er geen verschil tussen een kinderopvang en een peuterspeelzaal. Op kinderdagverblijven wordt vaker gewerkt met een vast dagritme en een pedagogisch beleidsplan. Het kan dus zijn dat je vanwege de tijden waarop jij je kind wilt brengen het beter uitkomt om een peuteropvang te nemen.

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/