Samen 1
Image default
Bedrijven

Huis kopen met een BKR

Droom jij er van om een eigen huis te kopen? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig om deze droom te bekostigen. Een hypotheek verkrijgen is echter niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk aan een aantal (strenge) eisen voldoen wat betreft je inkomen en je financiën. Daarnaast word je bij sommige hypotheekverstrekkers afgewezen als je een BKR-registratie hebt. Hieronder ontdek je of het mogelijk is om een huis te kopen als je een BKR-registratie hebt.

Kun je een huis kopen met een BKR-registratie?

Een huis kopen met BKR is over het algemeen lastiger, maar niet onmogelijk. Zo zul je allereerst moeten ontdekken wat voor BKR-registratie je hebt. Dit doe je door een BKR overzicht op te vragen. Als je een A3 codering hebt, is de kans groot dat je een hypotheek kunt afsluiten bij een aantal hypotheekverstrekkers. Met een A4 codering is dit vrijwel onmogelijk. Als je samen met iemand een huis wilt kopen, zullen jullie beiden een BKR overzicht moeten opvragen.

Is een hypotheek afsluiten duurder als je een BKR hebt?

Een hypotheek met BKR afsluiten is niet duurder dan een hypotheek afsluiten zonder BKR-registratie. Ook met BKR-codering kun je namelijk terecht bij reguliere, Nederlandse banken die werken met normale rentetarieven. Wel is het lastiger om bij de goedkoopste hypotheekverstrekkers een hypotheek te verkrijgen. Deze hypotheekverstrekkers hanteren namelijk vaak extra strenge toelatingseisen.

Hoe sluit je een hypotheek af als je een BKR-registratie hebt?

Een hypotheek afsluiten met BKR-registratie doe je door je BKR-overzicht op te vragen. Vervolgens kun je met deze gegevens (en je overige financiële data) aankloppen bij verschillende hypotheekverstrekkers voor advies. Eventueel kan een specialist je helpen bij deze zoektocht. Naast dat een specialist vaak precies weet bij welke bank je kans maakt, kan hij je ook adviseren over andere belangrijk punten omtrent het afsluiten van een hypotheek.