Samen 1
Image default
Bedrijven

Wat is een UFI code?

UFI code staat voor Unique Formula Identifier, in het Nederlands ook wel unieke formule-identificatie genoemd. Deze code dient aangebracht te worden op alle etiketten van producten die door hun fysische kenmerken een gevaar dreigen te zijn voor de gezondheid. De code die op de gevaarlijke mixen staat bestaat uit 16 tekens. De naam van de code zegt het al, het is uniek en verschaft alle benodigde productinformatie over de gevaarlijke stoffen van het desbetreffende product. Naast de code dient er ook andere informatie op te staan zoals kleur, samenstelling, productcategorie, verpakking, etc. Zo weet iedereen precies met welke stoffen ze te maken hebben.

 

Hoe maak je een UFI code aan?

Het is natuurlijk belangrijk dat aan de UFI code afgelezen kan worden over welk gevaarlijk mengsel het gaat. Daarom dient iedere UFI code gekoppeld te zijn aan het specifieke mengselnummer. Daarnaast moet je een btw-nummer indienen om de code aan te kunnen vragen. Dit btw-nummer is nodig omdat zo de authenticiteit van de nummers gewaarborgd wordt en er geen overlap ontstaat.

 

Ingangsdatum

Het is wettelijk vastgesteld dat de code per 1 januari 2021 voor consumptie of professioneel gebruik op de etiketten dient te staan. Per 1 januari 2024 dienen ook alle etiketten voor industrieel gebruik voorzien te zijn van een code. Zo wordt er gegarandeerd dat per 1 januari 2024 de juiste productinformatie wordt verschaft op alle gevaarlijke mengsels. Dit draagt bij aan een veiligere werkomgeving binnen veel bedrijven in allerlei sectoren.

https://www.devibfabriek.nl/wat-is-de-ufi/