Samen 1
Business / Business Services

Hoe kun je het sap van een boom van je autolak poetsen?

Ik hou mijn auto graag schoon, constant, en niets is zo frustrerend als druppels kleverig sap van een boom op de ruiten of de autolak. Het ziet er plakkerig uit en het is moeilijk te verwijderen. Helaas moet ik vaak van dit soort viezigheid van de lak van mijn auto verwijderen tijdens de wekelijkse wasbeurt. Het sap zal niet direct de lak van een auto beschadigen, maar het mag zeker niet worden genegeerd. Na enige tijd kan het sap zich namelijk door de blanke laklaag van de verf heen ‘bijten’, wat leidt tot verkleuring en vlekken. Hoe maak je de auto nu het best schoon?

Wat zijn de gevolgen voor de autolak op de korte/lange termijn?

De concentratie van sap varieert over het algemeen, dus het is moeilijk te zeggen wat de effecten op de autolak op korte termijn zullen zijn, maar het zal zeker beschadigingen aan de lak veroorzaken als je het voor langere tijd op je auto laat zitten. Hou je vast aan de ‘regel’: Als je sap detecteert op de laklaag van je voertuig, verwijder deze zo snel mogelijk. Hoe snel is snel? Ik denk niet dat iemand het echt kan definiëren, want het hangt af van de concentratie van het sap en de weersomstandigheden. Over het algemeen geldt wel wanneer het warm is, worden de effecten van het sap versneld.

Persoonlijke tips en trucs

Jarenlang heb ik geweldige resultaten geboekt door de onderstaande stappen te volgen, ik deel graag een paar tips en trucs om boomsap op de juiste manier te verwijderen van de lak van je auto.

Wat te doen:

1. Was en droog je auto, zodat er een schoon oppervlak ontstaat.

2. Zoek de plek van het sap en giet een paar druppels van de verwijderoplossing op een schoon washandje of badstof doek. Ik adviseer het gebruik van Turtle Wax’s Insecten & Teer verwijderaar, verkrijgbaar bij de meeste autodealers.

3. Plaats de doek bovenop het gewenste gebied en laat het minstens 30 seconden zitten.

4. Wrijf het gebied tot het sap is verdwenen. Sommige boomsappen kunnen zeer lastig te verwijderen zijn, dus het kan nodig zijn om stap 3 en 4 te herhalen – inweken en wrijven.

5. Als het sap er ondanks herhaalde pogingen nog steeds zit, gebruik voorzichtig je nagels om er wat van af te krabben.

6. Wanneer je het sap volledig van de autolak hebt gekregen, spuit je je auto in met wax, uitwrijven en klaar.

Mocht de lak onverhoopt toch wat beschadigingen vertonen, ondanks je voorzichtige handelingen, kun je altijd een autolak reparatiesetje aanschaffen via de website www.autolakopmaat.nl.