Samen 1
Business / Business Services

Roken kan goedkoper

Door de strijd die tegen roken wordt gevoerd, zorgt de overheid via accijnsen ervoor dat het steeds duurder om een sigaret op te steken. Voor rokers die al vele jaren met plezier roken en geen behoefte hebben om te stoppen met roken is dit natuurlijk een lastige situatie. Alleen al om geld te besparen is het aantrekkelijk om naar alternatieven te kijken om goedkoper te roken. Zo zijn er al heel veel rokers van hun favoriete merk tabak afgestapt en naar een goedkoper merk zijn overgegaan. Maar er zijn zeker nog andere mogelijkheden om het roken goedkoper te maken. Door zelf sigaretten te gaan maken bespaart u al gauw €1500 Euro per jaar (* bij 1 pakje sigaretten per dag) Hieronder een inleiding. 

De eerste investering doen

Om het roken van sigaretten goedkoper te maken moet je eerst een (kleine) investering doen. Om zelf kwalitatief goede sigaretten te kunnen maken heb je een handmatige of automatische sigarettenmaker nodig. Deze initiele investering kun je zo groot maken als je zelf wilt. In de eerste plaats is het mogelijk om een simpele hulzenvuller te kiezen die je handmatig bedient. Tegenwoordig zijn er echter ook al diverse elektrische modellen op de markt zoals de Powermatic 2 plus of de powermatic 3 die geheel automatisch en digitaal zijn. Prijzen voor een handmatige hulzenvuller beginnen vanaf €15 Euro.  Elektrische sigarettenmakers kosten tussen de €49 en €699 Euro, afhankelijk van merk en uitvoering. Hoe luxer de uitvoering, des te makkelijker het wordt om perfecte sigaretten te maken. Sigarettenmakershop.nl heeft een overzicht van de beste sigarettenmakers gepubliceerd die je keuze aanzienlijk van vereenvoudigen.

Beginnen met besparen

Wanneer je de beslissing hebt genomen en een sigarettenmaker hebt gekocht kan het besparen beginnen. Omdat de kosten van volume tabak een stuk lager zijn dan sigaretten uit de fabriek verdien je de investering in de sigaretten machine snel terug en ga je daarna al snel op de kosten van roken besparen. Dure merksigaretten in pakjes hoeven niet meer gekocht te worden.  In plaats daarvan koop je grote voorraden tabak en lege hulzen. De prijs per sigaret gaat met tientallen centen per stuk omlaag door de huidige prijsverschillen. Over de exacte besparing die je kunt behalen zometeen meer.

Wanneer je dus niet wilt stoppen met roken, maar wel iets aan de kostenpost wilt doen, dan is dit de manier waarop je dat doet.

 

Besparing in Euro’s per week

Om een idee te krijgen van de kosten die je bespaart hebben we hieronder de prijzen naast elkaar gezet:

Ter info een vergelijking: 

  • Prijs Camel Sigaret: 33,15 Eurocent per stuk
  • Prijs Zelfgemaakte Sigaret (met Camel Volume tabak) kost:  8,7 Eurocent per stuk

Zoals je ziet is de besparing per sigaret aanzienlijk. Hoeveel Euro je precies per week of per maand bespaart is natuurlijk wel van een aantal variabelen afhankelijk, zoals het merk tabak en de frequentie waarin je rookt. Voor het gemak gaan we uit van iets meer dan 20 sigaretten per dag. Omdat er door zelf sigaretten te maken per sigaret al 25 eurocent te besparen is, komt dit dus op een besparing van meer 5 euro per dag. Wanneer je 5 euro per dag bespaart kom je al snel aan 40 euro kostenbesparing in een week tijd.

 

Bijkomende kosten

Natuurlijk bespaar je ook nog op een andere manier op de kosten. Als roker van fabrieks sigaretten moet je natuurlijk ook tijd vrijmaken om de sigaretten te halen. Daarnaast heb je misschien benzinekosten om naar de pomp of de winkel te rijden. Bovendien loop je dan het gevaar van impulsaankopen zoals iets lekkers of wat te drinken. Dit gebeurt regelmatig, zeker bij benzinepompen. Deze uigaven heb je niet als je thuis zelf sigaretten maakt, en daarom moet je deze besparingen eigenlijk ook in je berekening meenemen wanneer je voor een sigarettenmaker kiest. Ook op die manier wordt het roken dus eigenlijk ook nog goedkoper voor je gemaakt.

Andere investeringen dan geld

Natuurlijk is het wel ook belangrijk om naar andere zaken dan geld alleen te kijken. Zo moet je bijvoorbeeld wel rekenen op het feit dat je wat meer tijd kwijt bent aan zaken rondom het roken. Je zal de sigaretten immers moeten maken. Zelfs bij de automatische sigarettenmakers komen vaak nog een paar handmatige handelingen kijken die je moet uitvoeren. Je betaalt dus niet met geld, maar wel met een klein beetje meer tijd. Wanneer je dit handig indeelt, dan hoeft het je niet echt iets te kosten. Maak je sigaretten bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. Dit gaat gemakkelijk samen.

 

Betere kwaliteit

Wat ook nog belangrijk is om mee te nemen in deze optie, is de kwaliteit van sigaretten. Wanneer je al bent overgestapt van je favoriete merk sigaretten naar een merk dat goedkoper is, dan heb je het misschien al gemerkt. De prijs is meestal lager omdat ook de kwaliteit van de tabak ook wat lager is. Daar komt het echte voordeel van de sigarettenmaker pas om de hoek kijken. De prijs is niet alleen lager, de kwaliteit van de tabak is meestal veel hoger. Wanneer je kiest een moderne hulzenvuller, en je favoriete merk tabak ( bv. Camel of Marlboro)  dan kun je de sigaretten helemaal maken naar eigen smaak. Je bepaalt immers zelf de vulling en hoe strak ze zijn.

Tijd om over te stappen

Wanneer roken onderdeel van je leven is en je (voorlopig) niet van plan bent om te stoppen, is het slim om nu een sigarettenmachine aan te schaffen en zelf sigaretten te gaan maken. Om betere grip op de kosten te krijgen is het slim om nu over te stappen. Wanneer je dit doet, zal je direct merken dat je meer geld overhoudt. Het is ook nog eens belangrijk om te beseffen dat dit ook echt voor elk type roker geldt. Of je nu veel rookt of weinig, met elke sigaret bespaar je al tientallen eurocenten. Het werkt altijd.

https://www.nibud.nl/