Samen 1
Image default
Dienstverlening

Wanneer een geliefde overlijdt

Het verlies van een dierbare is een van de meest uitdagende en emotionele momenten in het leven. Te midden van verdriet en rouw moeten nabestaanden zich echter ook bezighouden met praktische zaken en formele procedures die zich voordoen na het overlijden van een geliefde. Deze tips ‘wat te doen bij overlijden’ zijn bedoeld als een hulpbron om u door deze moeilijke periode te leiden en u te voorzien van de nodige informatie.

Bel de noodzakelijke personen:

Bij het overlijden van een dierbare is een van de eerste stappen om de nodige personen op de hoogte te stellen. Bijvoorbeeld de huisarts als het overlijden thuis plaatsvindt of personeel in een zorginstelling. Als het overlijden onverwacht is, moet u ook onmiddellijk de hulpdiensten bellen.

Een arts moet officieel het overlijden vaststellen. Dit kan gebeuren in het ziekenhuis, verpleeghuis of thuis, afhankelijk van de omstandigheden. De arts zal een medisch certificaat van overlijden verstrekken, dat later nodig is voor officiële registratie.

Neem contact op met Bouwens:

Na het vaststellen van het overlijden, is het tijd om contact op te nemen met Bouwens Uitvaarten. Wij zullen u begeleiden bij alle stappen die volgen, waaronder het regelen van de uitvaartdienst, het kiezen van een begraafplaats of crematorium en het opstellen van de rouwkaart.

Belangrijke documenten:

Op basis van de documenten die de arts na het overlijden heeft afgegeven, nemen wij de verantwoordelijkheid voor het indienen van de overlijdensaangifte bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Hierdoor wordt automatisch ook de gemeente waarin u woont op de hoogte gebracht. U ontvangt van ons uiterlijk op de dag van de begrafenis de officiële overlijdensakte en enkele kopieën daarvan.

De overlijdensakte is essentieel voor het informeren van verschillende instanties, zoals de notaris, bank en verzekeringsmaatschappijen, over het overlijden. Dit hoeft niet direct te gebeuren en kan rustig worden gedaan na de begrafenis.

Informeer familie en vrienden:

Breng familieleden, vrienden en collega’s op de hoogte van het overlijden. Dit kan persoonlijk, telefonisch, via rouwdrukwerk of via sociale media gebeuren. Ook het rouwdrukwerk en de aankondiging van de uitvaart zullen wij verzorgen.

Zorg voor uzelf en gedenk uw geliefde In deze moeilijke periode is het essentieel om goed voor uzelf te zorgen. Rouw is een persoonlijk proces en het kan tijd kosten om te genezen. Zoek steun bij vrienden, familie of professionele hulpverleners als dat nodig is.

Na de uitvaart is het belangrijk om manieren te vinden om de herinnering aan de overledene levend te houden. Dit kan variëren van het delen van herinneringen met dierbaren tot het creëren van een herdenkingsfonds of gedenkplaats.

Het verlies van een dierbare brengt een overweldigende mix van emoties met zich mee. Door de bovenstaande stappen te volgen, kunt u de praktische aspecten van het overlijden aanpakken en tegelijkertijd de ruimte creëren die u nodig hebt om te rouwen en te genezen. Elke persoon en elke situatie is uniek, dus pas deze richtlijnen aan op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden. Onthoud dat er ondersteuning beschikbaar is voor u en uw familie terwijl u door deze uitdagende tijd gaat.

https://www.bouwensuitvaarten.nl/