Samen 1
Image default
Eten en drinken

4 pizza weetjes die je nog niet wist!

De pizza is een van de meest bekende en geliefde gerechten op de wereld. Het Italiaanse gerecht is wereldwijd bekend en bestaat al honderden jaren. Wat je misschien nog niet wist is dat er veel geschiedenis achter de pizza zit en er nog veel meer andere weetjes over de pizza zijn. We gaan deze in dit artikel bespreken dus lees zeker verder om 4 pizza weetjes te ontdekken die je nog niet eerder wist.

De Italiaanse pizza bestaat niet

Zoals we allemaal wel weten komt pizza uit Italië, maar net als met bijvoorbeeld pastagerechten zijn er grote regionale verschillen in de manier waarop de pizza bereid wordt. Zo wordt de pizza Genovese in een pan gebakken en op Sicilië vinden de inwoners het heerlijk om hun ingrediënten tussen twee lagen deeg te stoppen. De Italiaanse pizza bestaat dus niet, maar je kan wel grofweg zeggen dat twee soorten pizza’s in Italië de boventoon voeren: de Napolitaanse pizza en de Romeinse pizza. De pizzabodem bij deze pizza soorten zijn kenmerkend en worden ook wel een typische Italiaanse pizzabodem genoemd. Je kan deze geliefde en kenmerkende Italiaanse pizzabodem bestellen bij Monte Pizza Crust en zelf er een heerlijke pizza van maken.

Ananas op pizza

De discussie of ananas op je pizza wel of niet kan, is echt al jaren oud. Er zijn in Italië  ongeschreven regels waar je beter wel rekening mee kunt houden. In het zuiden van Italië is het bijvoorbeeld veel minder geaccepteerd om in de avonds na het eten een cappuccino te bestellen en in Milaan zal niemand je erop aanspreken. Voor pizza met ananas geldt hetzelfde. Bestel een pizza met ananas in Napels vooral niet, je  valt dan meteen door de mand als de zoveelste onwetende toerist. Vaak staat de pizza met ananas niet eens op de kaart en wordt er zeker op neer gekeken.

Hoe eet je pizza?

Niemand zal je in een pizzeria gek aankijken als je je pizza eet met mes en vork, maar de pizza was vroeger een ´street food´ die werd gegeten door arme Italianen. De pizza werd en wordt nog steeds gebakken en vervolgens in vieren gevouwen, als een libretto en wordt vervolgens uit de hand gegeten. Een libretto betekend ook wel het woord boek. 

Pizza´s zijn rond toch?

Meestal zijn pizza´s rond inderdaad, maar in Rome zie je ook veel grote rechthoekige plaatpizza’s. In de vitrine van de winkel liggen dan meerdere plaatpizza’s waaruit je kunt kiezen. je geeft zelf aan hoe groot het stuk moet zijn dat ze vervolgens dan voor je afsnijden. Afrekenen gaat per gewicht. Je hebt naast de plaatpizza´s ook de halvemaan pizza’s: de calzone en de pizza fritta oftewel een gefrituurde pizza. Beide varianten beginnen rond, maar worden voor het bakken of frituren door de pizzabakker dubbelgevouwen, met het beleg ertussen.