Samen 1
Image default
Eten en drinken

Wat heb je nodig om vanuit huis vlees te verkopen?

Als je vanuit thuis vlees of andere voedselwaren wil verkopen wordt er verschil gemaakt tussen mensen die ondernemen en mensen die dat niet doen. Je bent een ondernemer als je het vlees produceert of inkoopt met oogpunt om winst te maken. Wanneer dat tweede het geval wil zijn heb je een aantal dingen nodig alvorens je begint met debiteren.

 

Vergunning

Controleer of je een vergunning nodig hebt of alleen melding moet doen.

 

Nederlandse voedsel waren autoriteit

De NVWA heeft een register waarin staat wie er voedsel producten, importeren en verhandelen. Als je voedsel verkoopt ben je in Nederland verplicht om dat van de NVWA te melden. Ook als je vanuit thuis voedsel wil verkopen.

 

KVK

Als je af en toe eens iets verkoopt is er niemand die op je deur komt kloppen om te vragen of je wel belasting betaalt over die ham of dat brood. Anders is het als je echt succesvoller wordt in je business. Als je bijvoorbeeld echt een webshop gaat beginnen of het echt een logistieke operatie begint te worden. Dan wordt dit gezien als het runnen van een onderneming en daar moet je belasting over betalen. Dit doet je door je in te schrijven bij de KVK, je krijgt dan een BTW nummer en je wordt dan elk kwartaal gesommeerd om belastingaangifte te doen.

Als catering bedrijf betaal je 9% belasting af aan de belastingdienst.

 

Hou je aan de HCAP richtlijnen

Om zorg te dragen voor de consument en uit respect voor het product is het zeer aan te raden om producten hygiënisch te hanteren. Om daar een framework aan te koppelen is het HCAP een goed idee. HCAP staat voor:

– Hygiënisch. Schone opslag, niet op de grond.

– Houdbaar. Je producten zijn houdbaar.

– Bewaartemperaturen voldoen aan eisen.

https://betekenis-van.nl/betekenis-van-debiteren/