Samen 1
Image default
Gezondheid

Maak je baan weer aantrekkelijk door job crafting

Ervaar jij steeds minder plezier in je werk en merk je dat de werkdruk te hoog is? Dan kan dit uiteindelijk tot stress en zelfs een burn-out leiden. Vaak wordt er verteld dat je ander werk moet zoeken als je er geen plezier meer aan beleefd en je er niets meer uithaalt. Dit is een rigoureuze keuze en niet altijd nodig. Wist je dat je job crafting in kunt zetten om van je huidige baan weer leuk werk te maken? In deze blog lees je over wat job crafting is en hoe jij dit in kunt zetten tegen werkstress.

Wat is job crafting precies?

Job crafting is een Engelse term voor het vormgeven van je baan. Dit kan je helpen om weer met meer plezier aan de slag te gaan en nieuwe uitdagingen voor jezelf te vormen. Voel jij veel werkdruk en doe je dezelfde werkzaamheden al te lang? Dan kan het aanvoelen alsof je in een soort van sleur terecht bent gekomen. Wanneer je veel werkstress en werkdruk ervaart beginnen symptomen van stress en een burn-out de kop op te steken. Dit heeft op den duur nadelige effecten op je mentale en fysieke gezondheid. Vandaar dat het belangrijk is om dit op je werk aan te kaarten. Job crafting kan je helpen om werkzaamheden te vinden die beter bij je passen en aansluiten op wat jij fijn vindt om te doen. Wanneer je meer motivatie krijgt en je kansen hebt om door te groeien op het werk, wordt je werk betekenisvoller en uitdagender. Uiteindelijk is je baas er ook blijer mee als je blijft dan wanneer je hem/haar vertelt dat je een nieuwe baan gaat zoeken. Wanneer jij je opnieuw meer betrokken voelt op de werkvloer, kun je daar nieuwe energie van krijgen.

Wat zijn de voordelen van job crafting?

Job crafting heeft als belangrijkste voordeel dat jij meer grip krijgt op je huidige functie en hem zo kunt omvormen zodat je er meer plezier en voldoening uithaalt. Een ander voordeel van job crafting is dat je het in hele teams kunt toepassen. Wanneer je de taken onderling herverdeelt en andere personen meer of minder verantwoordelijkheden toeschuift, ontstaat er een hele nieuwe dynamiek in het team. De verandering is een positieve impuls voor degenen die in hun functie gevangen zitten en eigenlijk iets anders zouden willen doen. Wanneer je gemotiveerder en met meer plezier aan het werk bent, zal je minder werkdruk en stress ervaren.

https://www.liberi.nl