Samen 1
Image default
Sport

Judoka Madelene Rubinstein zoekt avontuur op

In het Noorse televisieprogramma Mestnernes Mester nemen voormalig sportkampioenen het tegen elkaar op om de ‘kampioen der kampioenen’ te worden. Met meer dan 1,6 miljoen kijkers is het een van de populairste tv-programma’s van Noorwegen. Voor de editie van 2022 zullen tien deelnemers afkomstig uit verschillende sporten het tegen elkaar opnemen. Opvallend is dat voormalig judoka Madelene Rubinstein ook op de kandidatenlijst staat. Rubinstein won negen keer goud in de Noorse kampioenschappen en werd tweemaal Scandinavisch kampioen.

Acute ademhalingsproblemen

Madelene Rubinstein was een topatleet in het judo en mikte op de Olympische Spelen in Tokio. Echter, tijdens trainingen en wedstrijden kampte ze met acute ademhalingsproblemen. De 26-jarige omschrijft haar ademhalingsprobleem alsof ze constant door een rietje ademt. Lang dachten artsen dat het astma was, maar nader onderzoek heeft aangetoond dat het gaat om de ziekte ‘EILO’. EILO is een term die wordt gebruikt om de vernauwing in de hogere luchtwegen weer te geven. De benauwdheid ontstaat tijdens fysieke inspanning. 

Judoka’s zijn alleskunners

In het verleden hebben judoka’s laten zien dat zij met hun explosiviteit, uithoudingsvermogen en met de juiste mentaliteit echte alleskunners zijn. Zo deed ex-judoka Edith Bosch in 2013 mee met het programma Expeditie Robinson. De wereldkampioene in de klasse tot 70 kilogram liet zien dat zij een geschikte kandidaat was voor het survivalprogramma. Zij behaalde de finale, won deze en werd de Robinson van 2013. En doorbijten deed ze, want op het eiland verloor zij zestien kilo van haar lichaamsgewicht. De voormalig Olympiër bereidde zich voor in haar judopak op Sportcentrum Papendal. Bosch nam als judoka deel aan vier edities van de Olympische Spelen, waarin zij in totaal drie medailles won.

Een goed begin is het halve werk

In 2017 werd de judoka Carlos Platier Luna als onbekende Nederlander de winnaar van Expeditie Robinson. Het survivalprogramma begon met vijftien bekende Nederlanders en vier onbekende, waaronder Platier Luna. Carlos heeft bewezen dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ter voorbereiding op zijn deelname, trainde hij vaak op de mat in zijn judopak. Een pak moet lekker zitten om je vrij te kunnen bewegen. Lenigheid is ook een onderdeel dat aan bod komt tijdens Expeditie Robinson. Tevens deed de Robinson-winnaar mee aan het programma Boxing Stars en De Alleskunner VIPS. Carlos zijn avonturen bij het survivalprogramma zijn overigens nog niet gestopt, want inmiddels is hij kandidatenbegeleider bij Robinson. Hij is een vertrouwenspersoon, geeft tips en medisch advies. Het succes van Bosch en Platier Luna betekent een goed vooruitzicht voor de Noorse. Rubinstein heeft aangegeven dat ze haar adem goed onder controle heeft: “Het is een nieuwe uitdaging, dus het wordt leuk.” Schopt zij het ook zo ver als de Nederlandse judoka’s en wordt zij de nieuwe kampioen der kampioenen?

Ook een judopak kopen? Kijk eens online bij ippon shop!