Samen 1
Image default
Alarmsysteem

Tips om ouderen te ontstressen

Als je vaak in contact met ouderen, bijvoorbeeld door werk, kun je ondervinden dat ze vaak veel stress met zich meedragen. Ouderen zijn vaak bang om te komen te overlijden, net als eenzaamheid, of om niemand te kunnen bereiken als ze bijvoorbeeld gevallen zijn. Dit zijn allemaal vervelende aspecten van ouder worden, maar kunnen op verschillende manieren verholpen worden. In deze blog worden een aantal tips besproken om de ouderen in jouw buurt te helpen.

Koop een alarmknop

Een goede stap om ouderen te helpen is door alarmknoppen aan te schaffen. Een alarmknop kan beschreven worden als hulp binnen handbereik, waarbij de oudere een ketting draagt om de nek met een knop erop. Als deze knop wordt ingedrukt, wordt er contact gemaakt met een meldkamer en wordt de locatie van de knop doorgegeven. Ook wordt er een contactpersoon gecontacteerd die kan gaan kijken bij de oudere. Online kan gemakkelijk een geschikte alarmknop voor ouderen besteld worden.

Ga vaker langs

Een andere tip is het vaker aankloppen bij de oudere waar je je zorgen over maakt. Door bijvoorbeeld eens per week langs te gaan, kan al aanzienlijk helpen bij de stressvermindering. Hierdoor weet de oudere namelijk dat hij/zij wordt gecontroleerd en is minder bang om alleen te zijn. Ook kan het goed helpen voor het bestrijden van eenzaamheid. De bezoekjes hoeven niet lang te duren, zodat het makkelijk te combineren valt met een druk schema. Even kort kan al genoeg zijn.

Zorg dat er een goede telefoon beschikbaar is

Ook is het belangrijk om voor een goede telefoonverbinding te zorgen bij de oudere. Veel huistelefoons zijn tegenwoordig ouderwets en het is over het algemeen handiger om een mobiele telefoon bij te hebben. Ouderen hebben over het algemeen geen spiksplinternieuwe telefoon nodig met de nieuwste functies, maar een overzichtelijke telefoon met grote knoppen en hard geluid zal niet overbodig zijn. Deze is vervolgens ook draadloos, waardoor de oudere gemakkelijk zichzelf kan verplaatsen en daarbij de telefoon meebrengen. Zo weet jij zeker dat je deze persoon altijd kunt bereiken, waar hij of zij ook is. Dit zal voor de persoon in kwestie veel rust opleveren.