Samen 1
Business / Business Services

Een warmtepomp installeren in uw huis?

 

U bent op zoek naar een nieuw verwarming systeem voor uw huis maar kunt door de bomen het bos niet meer zien. De juiste keuze kan heel lastig zijn om te maken, zeker omdat er niet alleen gekozen hoeft te worden tussen en CV ketel en de warmtepomp. Er zijn namelijk nog allerlei soorten warmtepompen die allemaal hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Zo is er de water water warmtepomp, de lucht water warmtepomp, de lucht lucht warmtepomp, de hybride warmtepomp en nog talloze varianten op de markt. Daar naast zijn er constant nieuwe soorten warmtepompen in ontwikkeling. Hoe kiest u eigenlijk of u een warmtepomp in huis wil?

 

Huidig verwarmingssysteem

Een groot deel van de keuze zal afhankelijk zijn van het huidige verwarming systeem dat u nu in huis heeft. Heeft u namelijk al een radiator systeem, dan zal de installatie van een lucht lucht warmtepomp niet zo handig zijn. In dat geval kan u dan beter kiezen voor een lucht water warmtepomp of water water warmtepomp. Deze past dan namelijk beter op uw huidige systeem en dat scheelt zeker in de kosten.

 

Het soort huis

Voor de installatie van een warmtepomp zijn een aantal vereisten. Met name het soort huis kan daar veel invloed op hebben. Als u bijvoorbeeld vijf hoog woont in een flat is het zo goed als onmogelijk om een water water warmtepomp te installeren, want daarvoor moet een buizensysteem in de grond worden gestopt. Maar als u in een vrijstaand huis woont is dit meer dan mogelijk.

 

De kosten van installatie

Een nadeel van de warmtepomp is dat de installatiekosten vaak, zeker in vergelijking met die van de CV ketel, vrij hoog zijn. De installatiekosten verschillen wel per soort warmtepomp, bijvoorbeeld de water water warmtepomp is gewoon heel duur om te installeren, de lucht lucht waterpomp is een heel stuk goedkoper. Keerzijde van dit nadeel is dat de installatiekosten zichzelf altijd terugverdienen omdat de gebruikskosten en onderhoudskosten gewoon heel laag zijn.