Samen 1
Business / Business Services

Sneller leren

Sneller leren

Sneller leren kan door je geheugen te trainen, zodat de informatie die je opneemt van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen wordt verplaatst. Alleen de belangrijke informatie wordt van het korte naar het lange termijn geheugen verplaatst, zodat het geheugen niet vol raakt.

Op welke wijze kun je ervoor zorgen dat de belangrijke informatie opgeslagen wordt in het lange termijn geheugen, zodat sneller leren tot stand komt?

 

Sneller leren is informatie bewerken

Alleen lesstof lezen is vaak niet voldoende om de lesstof ook te onthouden. Er zijn verschillende geheugenstrategieën om de informatie te bewerken en te onthouden.

 

  1. Herhalen van leerstof wordt de meeste mensen toegepast, zodat de lesstof blijft hangen. Ieder keer dat de lesstof wordt doorgenomen blijft er weer meer informatie hangen in het lange termijn geheugen.
  2. Categoriseren is het bundelen van informatie, zodat bepaalde rijtjes makkelijker te onthouden zijn.
  3. Associëren is het bundelen van nieuwe informatie aan informatie die je als persoon al bekend is. Je leert bijvoorbeeld eerst eenvoudige sommen te maken en gaat vervolgens moeilijkere en uitgebreidere sommen maken. Door je iedere keer als je nieuwe informatie leest af te vragen “wat weet ik al van dit onderwerp”, kun je de nieuwe leerstof makkelijker begrijpen en onthouden.
  4. Visualiseren is een beeld of tekening maken en dit in je geheugen op te nemen, zodat je de informatie later makkelijker naar boven kunt halen.
  5. Ezelsbruggetjes kun je bedenken als je lange rijtjes informatie moet onthouden. Door bijvoorbeeld van de eerste letters een woord te maken kun je makkelijker het rijtje opdreunen.
  6. Samenvattingen maken kan helpen om hoofd en bijzaken in de lesstof van elkaar te scheiden, zodat alleen de belangrijke informatie onthouden wordt. Daarnaast kan een samenvatting handig zijn om later de lesstof sneller door te nemen. Nadeel van deze strategie is dat het veel tijd kan kosten om de samenvatting te maken.

 

Belangrijk bij sneller leren

Als je informatie goed en snel wilt opnemen is het belangrijk om je goed te concentreren. Ga op een plek zitten waar je niet gestoord wordt en zonder lawaai kunt studeren. Daarnaast kan het handig zijn om bepaalde lesstof met andere te bespreken, zodat je ook een mening krijgt over de informatie. Je bent dan actief bezig met het onderwerp.

De allerbelangrijkste tip is de lesstof heel veel oefenen. Maak een oefentoets van de lesstof, zodat je de informatie onthoudt. In principe komt dit overeen met bovenstaande strategie nummer 1.

 

Wat is leren?

Leren is het verwerven van nieuwe of het aanpassen van bestaande kennis, gedrag, vaardigheden of waarden en kan synthetiseren van verschillende soorten informatie inhouden. De mogelijkheid om te leren bezitten zowel mensen, dieren als sommige machines (bron Wikipedia).

 

 

https://www.oefentoets.com/