Samen 1
Image default
Mode en Kleding

4 tips voor het verzorgen van uw leren schoenen

Door uw schoenen te verzorgen heeft u langer plezier van uw schoenen. Het materiaal van uw schoenen bepaalt welk soort schoenverzorging er nodig is. Voor leren schoenen zijn er de onderstaande vier tips:

  1. Een water- en vuilafstotende spray gebruiken;
  2. Schoonmaken;
  3. Poetsen;
  4. Verzorging van de schoen in de kast.

Benieuwd wat er geldt voor bijzondere trouwschoenen of interesse in kleurrijke schoenen?

Tip 1: Een water- en vuilafstotende spray gebruiken

Nieuwe schoenen zijn vaak nog niet beschermd tegen vuil en viezigheid. Deze bescherming krijgen uw schoenen wanneer u ze na aankoop inspuit met een water- en vuilafstotende spray. Dit kunt u doen met een spray die speciaal bedoeld is voor leer maar u kunt ook een nanospray gebruiken. Een nanospray is een universele spray die u voor meerdere materialen kunt gebruiken. Voor een blijvende bescherming van uw leren schoenen moet u dit inspuiten met een spray regelmatig herhalen.

Tip 2: Schoonmaken

Voordat u uw leren schoenen kan poetsen moet u deze eerst schoonmaken. Hierbij moet u ervoor zorgen dat het vuil op de schoenen droog is. Het vuil kunt u dan met een zachte borstel van de schoen afborstelen. Het is handig om eerst de veters uit de schoenen te halen, zeker als u de schoenen ook wilt poetsen.
Hardnekkig vuil kan meestal met een licht vochtige doek worden weggepoetst. Een beter resultaat krijgt u met een doek met daarop schoencrème in de kleur van de schoen.

Tip 3: Poetsen

Een droge en schone schoen kunt u insmeren met een schoenpoets. Bij leren schoenen is het belangrijk dat de onderhoudsmaterialen gemaakt zijn op basis van bijenwas. De uitzondering hierop is wit leer dat door onderhoudsmaterialen op basis van bijenwas geel kan uitslaan.
Voor de kleur kiest u een schoenpoets in de kleur van uw schoenen of schoenpoets met een neutrale kleur. Daarnaast moet u niet te veel schoenpoets gebruiken omdat leer moet kunnen blijven ademen.
Het beste resultaat krijgt u door na een kwartiertje de schoenen op te wrijven. Dit kunt u doen met een borstel van paardenhaar of met een katoenen doek.

Tip 4: Verzorging van de schoen in de kast

Zelfs nadat u ze heeft uitgetrokken hebben leren schoenen onderhoud nodig. Door schoenspanners te gebruiken blijft de vorm van uw schoenen in stand. Bovendien wordt eventueel vocht uit de schoenen gedreven. Wanneer u houten schoenspanners gebruikt worden nare luchtjes verminderd door de geur van hout. Verder is het verstandig om de schoenen iedere maand uit de kast te halen om ze te verzorgen.