Samen 1
Image default
Mode en Kleding

Zo bereken je jouw beha maat

Ongeveer 80% van de vrouwen draagt de verkeerde bh-maat. Dat is zonde, want het belang van de juiste beha dragen is groot. Doe je dit namelijk niet, kan kun je zowel op korte als lange termijn last krijgen van talloze klachten. Met als één van de erge gevolgen vergroeiingen in je rug en schouders. Je kunt je bh-maat laten opmeten in een lingeriewinkel, maar je kunt het ook gemakkelijk en snel zelf thuis doen in drie eenvoudige stappen.

Beha maat berekenen

Als je jouw bh-maat wil berekenen, moet je twee maten opmeten, namelijk: de cup maat en borstomvang. Je begint eerst met de borstomvang. Hiervoor meet je de omvang van je lichaam net iets onder je borsten. Voor de spiegel staan helpt hierbij meestal, omdat je dan goed kunt zien wat je doet. Het is belangrijk dat het meetlint recht over je rug loopt en niet te strak zit. Maar houdt ‘m ook niet te los, want met de tijd rekt je beha ook weer iets uit. Deze omvang wordt in Nederland in centimeters weergegeven en is meestal tussen de 60 en 135 centimeter. Vervolgens meet je jouw cup maat door het volste gedeelte van je borsten op te meten. Ook hierbij houdt je het meetlint niet te strak of te los.

Maattabel

Als je alles opgemeten hebt, is het tijd om een maattabel erbij te pakken. We raden aan om het matentabel per merk te gebruiken, omdat maten voor ondergoed dames soms per merk nog wel eens iets willen afwijken. Daarnaast moet je je er niet op vastpinnen, het is eerder een richtlijn. Daarom is passen zo belangrijk. Alleen op die manier ontdek je welke omvang, cup maat en model bij jouw lichaam past. Net als dat elke vrouw uniek is, is ook elke beha uniek. Passen is dus een must!

Passen

Als je een beha past moet je letten op de volgende punten:

  • Een nieuwe beha zit goed als je deze met de buitenste haak kunt vastmaken en hierbij nog twee vingers tussen de beha passen.
  • De cups zitten goed als je borsten er volledig in passen. Dus óók aan de zijkant. Vandaar dat het passen van verschillende modellen belangrijk is.
https://www.thealternative.nl/belang-van-de-juiste-beha-dragen/