Samen 1
Image default
Relatie

Hoe kan je zonder problemen scheiden met kinderen?

Scheiden met kinderen is altijd een lastige situatie. Het is voor de kinderen vaak zo dat de impact nog veel groter is dan voor jou. Kinderen wil je immers een stabiele thuissituatie kunnen bieden. Het is dan niet heel erg bevorderlijk om te scheiden. In dat opzicht is het goed om te weten hoe je dit dan het best kunt aanpakken. Daarbij is het ook goed om te weten dat bepaalde zaken simpelweg wettelijk verplicht zijn voor jou als ouder bij een scheiding. Het is belangrijk om hier alles van te weten.

Eerlijk zijn tegen de kinderen

Het begint allemaal met eerlijk zijn. Wanneer je gaat scheiden met kinderen, dan zal dat altijd lastig zijn. Daarom is het niet gemakkelijker om er dan maar niet eerlijk over te zijn. Er zijn ook veel kinderen die allang door hebben dat het niet goed gaat tussen jullie. Daarom is het dan ook het beste om dat gewoon te vertellen op het moment dat jullie er zeker van zijn dat jullie je eigen weg gaan. Het is beter om dit samen te vertellen. Dat betekent ook dat de boodschap goed over kan komen.

Een goed plan maken

Wanneer eenmaal besloten is dat het scheiden met kinderen doorgaat, dan is het zaak om het ook goed aan te pakken. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een goed ouderschapsplan gemaakt moet worden. Daarin staan enkele zaken die wettelijk verplicht zijn. Denk aan de verdeling van de taken voor zorg en opvoeding. Ook de wijze waarop ouders elkaar van informatie voorzien over belangrijke zaken moet goed worden vastgelegd. Daarnaast is het natuurlijk zaak om in het plan duidelijkheid te scheppen over de kosten van verzorging en opvoeding. Zorg dus direct dat dit allemaal goed op orde is gebracht in een duidelijk plan.

Een normaal leven opbouwen

Na de scheiding met kinderen is het ook zaak om het leven weer zo normaal als mogelijk te maken. Dit kan je deels al doen doordat je wettelijk verplicht bent om de taken met betrekking tot zorg en opvoeding vast te leggen. Daarmee zorg je in ieder geval alvast voor stabiliteit bij de kinderen. Het is verder ook belangrijk om goed met de kinderen door te spreken wat er nu precies gaat gebeuren en hoe ze hun leven over twee adressen gaan verdelen. De ouders moeten hier samen ook tot goede en duidelijke afspraken over komen.

Hulp van een specialist

Het is niet altijd even gemakkelijk om alle zaken goed op orde te krijgen. Het scheiden met kinderen is nu eenmaal lastig. In dat opzicht is het daarom vaak ook slim om er de nodige specialisten bij te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan een mediator. Die kan zorgen dat de emoties niet de overhand krijgen. Het is daarom altijd goed om te kijken hoe jullie hier op een goede wijze van kunnen profiteren. Het helpt jullie allemaal om jullie weg te vinden in de nieuwe situatie. Dat is voor jou, jouw partner en de kinderen van groot belang hierin.

Lees meer op de website van Van Houten Mediation Utrecht