Samen 1
Image default
Woningen

Is dit het juiste moment om een huis te kopen?

We horen de afgelopen tijd veel over de onrust op de woningmarkt. Er speelt van alles mee: de inflatie is hoog, de rente loopt op, er is al jaren sprake van woningnood en ook de energieprijzen werken niet mee. Maar wat doe je als van plan bent om in de nabije toekomst een huis te kopen? Is dit een goed moment of is het beter om even te wachten? Bagro Vastgoed geeft antwoord.

Jouw persoonlijke situatie

Ten eerste kun je deze vraag op twee manieren benaderen. Kijk je alleen naar de situatie op de woningmarkt, of ook naar je eigen situatie? In de eerste plaats is het goed om naar een financieel adviseur te gaan. Die kan je helpen om alle cijfers op een rijtje te krijgen en een inschatting te maken van jouw kansen op de woningmarkt.

Een financieel adviseur kan je ook een aantal tips geven. Omdat de rente op dit moment bijvoorbeeld nog steeds historisch laag is, kan het voordelig zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten. Zo heb je duurzaam controle over je maandlasten.

De woningmarkt

Wanneer je het hebt over het kopen van een huis, is het goed om even te kijken naar wat het alternatief is. Heb je op dit moment het geluk om in een betaalbare huurwoning te wonen, dan zit er weinig druk op de situatie en kun je even rustig aankijken.

Steeds minder Nederlanders verkeren echter in die positie: de huren rijzen de pan uit. Het is tegenwoordig niet gek om €1200,- in de maand voor een appartement te betalen, helemaal niet als dat op een gunstige locatie ligt. Zo bekeken is een huis open ineens zo gek nog niet!

Waar moet je op letten?

Ben je een beetje onzeker over het doorstromen naar een ander huis of het starten op de woningmarkt? Dat is helemaal niet zo gek, op zo’n gespannen markt.

Maar laat je niet weerhouden door de hoop dat huizen binnenkort veel goedkoper gaan worden. Door de oorlog in Oekraïne zijn grondstoffen duurder geworden, en is het bouwen van huizen dus ook minder betaalbaar geworden. De inflatie loopt in rap tempo op, dus huren worden hoger en nog meer mensen zullen kijken naar een koopwoning. Daarbij zijn er nog steeds veel meer woningzoekenden dan woningen, die achterstand is nog lang niet ingelopen.

Conclusie

Hoewel de woningmarkt dus op z’n zachtst gezegd spannend is, is er nog steeds veel voor te zeggen om toch op zoek te gaan naar je droomhuis. Met zo’n drukte op de woningmarkt kun je elk steuntje in de rug natuurlijk gebruiken. (Afsluitende zin als:

– Voor een vrijblijvend advies over jouw situatie op de woningmarkt, kun je kijken op (link)

– We helpen je graag om je te oriënteren op de woningmarkt. Kijk voor meer informatie op (link)

– Daarvoor ben je bij Bagro Vastgoed aan het juiste adres! Kijk op (link) voor meer informatie en maak vrijblijvend een afspraak.