Samen 1
Image default
Woningen

Landelijke keuken: het beste van het platteland bij jou in huis

Ben jij benieuwd wat een landelijke keuken voor je woning kan betekenen? In dit artikel geven we antwoord op die vraag. Ook vertellen we je wat een keuken nu precies landelijk maakt. Overigens hoef je niet per se te kiezen voor een keuken die 100% landelijk is. Het is ook heel goed mogelijk om verschillende stijlelementen te vermengen. Zo is het mogelijk keukenelementen te combineren op een manier die volledig aansluit bij jouw unieke wensen.

Je herkent een landelijke keuken als volgt

Een keuken die “landelijk” is, herken je onder andere aan het feit dat de lijnen was losser zijn dan die van een moderne keuken. In een moderne keuken zie je heel veel rechte lijnen en rechte hoeken. Overbodige details zijn zoveel mogelijk weggewerkt. Waar in een moderne keuken de handvaten meestal zijn weggewerkt of verborgen zijn, wordt hier in de landelijke keuken juist extra liefde aan besteed. Zaken als handgrepen zijn vaak rond en van detail voorzien. Ook vind je versieringen op de keukenkastjes. Deze zijn vaak aan de bovenzijde versierd.

Kleurgebruik in de keuken

De landelijke keuken is meestal open en luchtig. Je wordt er als het ware welkom geheten, als op het gastvrije platteland. Een moderne keuken kan allerlei kleuren hebben en een industriële keuken heeft donkere tinten: meestal zwart, grijs en bruin. Landelijke keukens daarentegen, zijn meestal licht van kleur. Je kunt hier vrijwel alle soorten kleuren vinden, maar wel eerder een lichte dan een donkere variant. Er wordt dus veel wit gebruikt. Felle kleuren kom je ook veel tegen. De landelijke keuken is het omgekeerde van minimalistisch.

Apparaten en details in de landelijke keuken

In deze keukens kom je nog wel eens een antiek fornuis tegen. De oven is groot (geschikt voor grote maaltijden – voor grote groepen mensen). Ook de gaspitten zijn meestal groot. Je moet landelijk niet verwarren met ouderwets, want de keuken die je bij Superkeukens laat aanleggen, zijn voorzien van het nieuwste van het nieuwste. Je kunt hier niet de mist in gaan. Bovendien maak je aanspraak op apparatuur van de beste merken. Deze bieden de beste kwaliteit en beste garantie. Zo voorkom je dat je ze al na een paar jaar moet laten vervangen.

Zit er veel verschil tussen landelijke keukens?

De ene landelijke keuken is de andere niet. “Landelijk” is immers een heel breed begrip, dat je op tal van manieren kunt interpreteren. Elk land heeft weer een andere, geheel eigen landelijke stijl. Een Franse keuken is weer heel anders dan een Duitse of een Engelse keuken. Waar er in Engeland veel gebruik wordt gemaakt van gelakt hout en natuursteen, ligt de focus in Frankrijk op natuurlijk hout, tegels en het gebruik van tegels. Verder zie je heel vaak dat verschillende stijlen zijn samengesmolten: een keuken is bijvoorbeeld deels landelijk en deels modern.

Het belang van ruimte

Eén ding is zeker: in de landelijke keuken wordt veel waarde gehecht aan ruimte. Zo is dit type keuken altijd ruim opgezet (voor zover dat mogelijk is, natuurlijk). Je moet veel kunnen bewegen als je in de keuken staat en met name als je aan het koken bent. Ook warmte en gezelligheid staan in deze keukens in een hoog vaandel. Landelijk heeft bijna iedereen iets te bieden.