Samen 1
Image default
Dieren

Een huisdier kopen?

Veel dierenliefhebbers wil graag een huisdier thuis hebben ter gezelschap maar ook om het dier een huisje te kunnen geven. De meeste mensen weten bijna altijd voordat ze naar een dierenasiel of dierenwinkel gaan welk dier ze willen kopen. Toch ligt het moeilijke gedeelte bij het kiezen van het dier. Er zijn tal van soorten, vormen en groottes dat je er soms zelfs niet aan uit komt welke je nu mee wilt nemen. Het is aangeraden om vooraf genoeg te weten te komen over het diersoort en de verschillende rassen ervan. Niet elk dier is even makkelijk en goedkoop om op te voeden/verzorgen.

Bij het kiezen van een huisdier moet je niet enkel letten op de ras of het uiterlijk maar je moet ook nagaan of het dier bij jouw huisstijl en woonsituatie past.

Huisdier verzorgen

Je moet niet vergeten dat een huisdier tijd en geld kost. Een dier die nu binnen of buiten verblijft heeft altijd verzorging en aandacht nodig. Als je een hond kiest als huisdier moet je erbij stilstaan dat de hond dagelijks uitgelaten moet worden terwijl bij een kat hoef je die niet uit te laten maar je moet er regelmatig mee spelen. Je hebt ook wel dieren waar je niet mee kan spelen of uitlaten dit zijn dan vooral de knaagdieren, deze zijn vaak gewoon leuk om thuis te hebben en te verzorgen.

Een huisdier kan ook ziek worden of een ongeluk krijgen, hiervoor zul je soms naar de dierenarts of zelfs dierenziekenhuis moeten. Een dierenarts en dierenziekenhuis kosten geld, als je een dier aankoopt moet je rekening houden met je eigen financiële situatie. Het is belangrijk dat je een huisdier ontwormt, wormen kunnen zowel gezondheidsklachten geven bij de mens als bij het dier.

Chippen

Als je een kat of hond als huisdier neemt is het aangeraden om het dier te laten chippen. Als je jouw huisdier laat chippen dan is het makkelijker om het dier terug te vinden. Een chip wordt onder de huid aangebracht, het dier krijgt geen last door de chip en kan de chip ook niet verliezen. Elke chip bevat een unieke registratienummer dus het kan niet voorkomen dat jouw huisdier en dat van een ander dezelfde registratienummer hebben. Natuurlijk als je gaat verhuizen moet je niet vergeten om het adres die opgeslagen is in de chip te laten aanpassen.

Het is mogelijk om jouw huisdier bij een dierenarts of een dierenziekenhuis te laten chippen. Je mag je huisdier niet zelf chippen.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/