Samen 1
Image default
Financieel

Vier cruciale tips voor de beste scooterverzekering afsluiten

Wil je graag een nieuwe scooterverzekering afsluiten? Dan zal je ervoor willen zorgen dat je hier in eerste instantie even grondig over nadenkt. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat mensen er zomaar in één, twee, drie voor kiezen om een bepaalde verzekering voor hun scooter af te sluiten. In het merendeel van de gevallen zal er vastgesteld kunnen worden dat dit helemaal niet interessant is. Het loont in de praktijk dan ook veel meer de moeite om hier echt even grondig je tijd voor te gaan nemen. Sta jij ook op het punt om een verzekering af te sluiten voor je (nieuwe) scooter en wil je graag ontdekken waar je op dat vlak allemaal rekening mee moet houden? Dan is het zeker interessant om je even goed te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Tip 1: Weet goed wat je zelf verwacht van je scooterverzekering

Veel mensen zullen uiteindelijk een scooterverzekering afsluiten die hen wordt aangeraden door hun verzekeraar. Dit zonder dat ze er in eerste instantie zelf voor hebben gekozen om het nodige onderzoek te doen. Op zich is dit natuurlijk best mogelijk, maar anderzijds is dit niet zo interessant. Een veel beter idee is het dan ook om eerst even voor jezelf op een rijtje te zetten over welke eisen je beschikt met betrekking tot het afsluiten van een scooterverzekering. Wanneer je dat gaat doen moet je eigenlijk een aantal vragen stellen aan jezelf. Denk hierbij aan de volgende:

  • Hoeveel heeft de scooter precies gekost en hoeveel is ze waard?
  • Hoeveel kilometer ga je afleggen met de scooter (op jaarbasis)?

Het beantwoorden van de bovenstaande twee vragen kan er in de praktijk reeds voor zorgen dat er een efficiënte filter kan worden toegepast op het aanbod met scooterverzekeringen. Bovendien zal het op deze manier vaak ook meteen duidelijk worden of je bijvoorbeeld behoeften kan hebben aan één of meerdere aanvullende dekkingen of niet. Hoe dan ook is het dus vooraleer je zoektocht aan te vatten naar een geschikte scooterverzekering belangrijk om één en ander voor jezelf op een rijtje te zetten. Op deze manier kan je een vervelende teleurstelling op het einde van de rit voorkomen.

Tip 2: Wees je bewust van welke scooterverzekeringen er allemaal bestaan

In lijn met de eerste tip met betrekking tot een scooterverzekering afsluiten ligt deze tweede tip. Het is namelijk één ding om voor jezelf een aantal eisen op een rijtje te zetten, maar het is nog iets helemaal anders om je bewust te zijn van de verschillende soorten scooterverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wat dit laatste betreft zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De standaard en verplichte WA-verzekering voor scooters;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering voor scooters;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering voor scooters;

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat de polisvoorwaarden tussen deze verschillende verzekeringen onderling best aardige verschillen kunnen vertonen. Het spreekt voor zich dat je daar bij het afsluiten van een verzekering voor jouw scooter altijd aandacht aan zal willen besteden. Enkel en alleen op die manier zal je er namelijk in slagen om je op de best mogelijke manier te verzekeren. Het spreekt voor zich dat het uitvoeren van een vergelijking ook op dit vlak zeer interessant kan zijn.

Let op! Ga je een scooterverzekering afsluiten die je is aangeprezen door middel van een bepaalde vergelijking die je hebt uitgevoerd? Controleer dan wel altijd of de vergelijking echt objectief is. Anders bestaat het risico dat je mogelijks zal kiezen voor niet echt de best geprijsde verzekering voor je scooter die op de markt is terug te vinden.

Tip 3: Onderzoek hoe je de premie van je scooterverzekering kan drukken

Wil je graag een scooterverzekering afsluiten? Dan zal je dat uiteraard graag willen kunnen doen tegen een zo voordelig mogelijk prijskaartje. Heel wat mensen gaan er in de praktijk vanuit dat het eigenlijk haast niet mogelijk is om te besparen op de standaardkostprijs van een degelijke verzekering. Toch is dat wel degelijk het geval. Er zijn in eerste instantie een aantal zaken waar je niet zoveel meer aan kan veranderen op het moment dat je de verzekering voor je scooter gaat afsluiten. Wat dit betreft kan je onder meer denken aan de specificaties van het voertuig evenals aan het schadeverleden waar je zelf als verzekeringnemer over beschikt.

Naast bovenstaande zal je ook kunnen vaststellen dat er bij een scooterverzekering doorgaans altijd een bepaald eigen risico wordt gehanteerd. Dat eigen risico is bepalend voor twee verschillende zaken. In eerste instantie is ze uiteraard verantwoordelijk voor het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je een schadegeval hebt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat ze voor een stukje mee bepalend is voor de hoogte van de verzekeringspremie die je moet betalen. Ook hier zal je bij een scooterverzekering afsluiten dan ook beslist aandacht aan willen besteden.

Tip 4: Je scooterverzekering afsluiten kan zeer eenvoudig (en snel) online

De vierde en laatste tip heeft specifiek betrekking tot de manier waarop je een scooterverzekering kan afsluiten. Vroeger was het zo dat je voor een scooterverzekering afsluiten altijd naar een verzekeraar moest gaan. Bovendien spreekt het voor zich dat er in het verleden ook heel wat verschillende documenten voor moesten worden ingevuld die behoorlijk wat tijd nodig hadden om verwerkt te worden. Dit alles is tegenwoordig natuurlijk wel even anders. Uiteraard zijn er nog altijd documenten die moeten worden ingevuld, maar dit kan eigenlijk zeer eenvoudig online gebeuren.

Voor heel wat mensen is de snelheid waarmee er online kan worden gewerkt alleen maar mooi meegenomen. Dat is het gevolg van het feit dat ze bijvoorbeeld bij het net aangekocht hebben van een scooter daar uiteraard zo snel mogelijk gebruik van willen kunnen maken. Het is echter in de praktijk slechts toegestaan om met je scooter op de openbare weg te rijden van zodra deze is voorzien van ten minste een WA-verzekering. Wil jij dus met andere woorden snel kunnen rijden met jouw scooter? Dan zal je kunnen vaststellen dat online een scooterverzekering afsluiten voor jou meer dan waarschijnlijk veruit de beste keuze zal zijn.