Samen 1
Image default
Financieel

Waarom bestaat een depositogarantiestelsel?

Banken kunnen worden geconfronteerd met een plotseling run op het tegoed van de bezitters. Wanneer het heel erg slecht gaat met een bank en dit uitkomt, bedrijven en particulieren halen massaal tegelijkertijd hun tegoed van de rekening. In de praktijk komt dit eigenlijk nooit voor, behalve bij de Goldman Sachs crisis in 2008, maar dit was ook een uitzonderlijk bijzondere situatie. De banken staan bij de Nederlandsche bank onder streng toezicht, banken moeten aan steeds strengere voorwaarden voldoen. Gelukkig is de wet binnen heel Europa aangescherpt, dit is gunstig voor de burger, bedrijven en stichtingen. Het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel zorgen er samen voor dat de kans op een run erg klein is.

Banken bouwen vermogen op

De Nederlandse banken staan onder toezicht van strenge regels en wetten door de Nederlandse overheid en Europese Unie. De strengere regels en wetten gelden dus voor alle Europese landen. Nederland spant de troon wanneer het om bancaire wetgeving staat, dit biedt zekerheid voor de klant. Omdat de meeste mensen en bedrijven het geld op de bank laten staan beschikt de bank over gigantisch veel geld. Banken lenen echter graag meer geld uit dan ze daadwerkelijk beschikken, dit mogen ze overigens ook gerust doen. Zolang de klanten vertrouwen hebben in de bank is hier geen sprake van.

De kans dat een bank failliet gaat is zeer klein

Wanneer er een run komt op het geld van de bezitters, is dit voor de bank in kwestie een groot probleem. Zoveel geld heeft een bank namelijk helemaal niet beschikbaar, zeker niet op de korte termijn! In de praktijk hebben we allemaal veel vertrouwen in de bank en laten we ons spaargeld gewoon op de bank staan. Hierdoor bouwt de bank steeds meer vermogen op en neemt de financiële liquiditeit van de bank toe.

Nieuwe wetgeving geeft maximale zekerheid voor bankrekeninghouders

Onlangs zijn de regels voor het opnemen van contant geld veranderd! Het opnemen van geld kost nu bij veel banken geld en is verbonden aan limieten. Omdat geld opnemen nu geld kost en verbonden is aan nieuwe limieten, maakt dit de kans op een bank faillissement een heel stuk kleiner. Al het tegoed bij de bank opnemen is onder nieuwe regels en wetten verbonden, dit verkleint de kans op een plotselinge bankrun met catastrofale gevolgen.

https://beter-beleggen.nl/