Samen 1
Image default
Onderwijs

De beste tips voor elke stagiair!

Iedereen moet er aan geloven. Op het moment dat je een opleiding volgt zul je ook ervaring op moeten doen in het werkveld. Dat zal dan gebeuren door middel van een stageplek. Vaak moet je die zelf uitkiezen, met ondersteuning van school. Dat kan natuurlijk allemaal best spannend zijn, daarom staan er in dit artikel enkele tips!

Begin op tijd

Stel het solliciteren, maar vooral het uitzoeken van een geschikte stageplek, niet uit. Logischerwijs zullen de leukste stageplekken – of de bedrijven waar je een vergoeding krijgt – het snelste bezet zijn. Naast dat is het ook belangrijk dat je terecht komt bij een bedrijf waar je écht iets kunt leren. Je wilt niet als communicatie student terecht komen bij een stage marketing. Zorg ervoor dat stage een verlengstuk is van de gehele opleiding. Ook je persoonlijk gevoel is belangrijk. Als je gewend bent om te werken in een kleine organisatie moet je ook zoeken naar een bedrijf dat niet te groot is.

Direct contact

Mocht je een goed bedrijf hebben gevonden dan is het sturen van je motivatiebrief en cv de volgende stap. Maar probeer te onderzoeken of je die twee documenten niet bijvoorbeeld naar de specifieke afdeling kunt sturen waar je opleiding raak vlakken mee heeft. Hierdoor vermijdt je de kans dat je mail terecht komt tussen de gigantische hoop aan mails die een bedrijf binnen krijgt, dagelijks. Je zou bijvoorbeeld eerst kunnen bellen, hiermee kun je alvast aangeven dat je een mail hebt gestuurd en verder uitleggen wat je doel is voor de stage. Hierdoor zul je meer opvallen en zeer waarschijnlijk sneller aangenomen worden.

Mocht het eindelijk gelukt zijn, en ben je aangenomen bij hét stagebedrijf. Dan begint het spannendste gedeelte eigenlijk pas. Hieronder staan drie belangrijke tips om de eerste dagen soepel te laten verlopen.

Wie zijn je collega’s?

Gegarandeerd dat je nieuwe stagebegeleider vooraf even heeft opgezocht wie je bent. Zorg dat je dat ook van tevoren hebt gedaan. Misschien kom je er daardoor wel achter dat iemand dezelfde hobby’s als je heeft. Hierdoor breek je al direct het ijs, door met iemand te praten over de gedeelde interesses. Ga hier wel niet té diep op in, je moet niet overkomen als een spion die werkelijk alles weet.  

Wees sociaal

Ga jezelf de eerste paar dagen niet afzonderen. Oortjes in doen tijdens het werken zorgt voor betere concentratie, maar hierdoor zul je direct de smalltalk missen. Hierdoor zul je direct jezelf afzonderen, wat zonde is.

Stel vragen

Er wordt van je verwacht dat je bij het bedrijf bent om iets te leren. Stel daarom ook vragen op de momenten dat je even iets niet weet. Dat toont ook meteen je doorzettingsvermogen aan.

https://fiks.nl/stage/marketing-communicatie/