Samen 1
Image default
Onderwijs

MBO activiteiten, creatief, technisch en alles wat daartussen ligt

MBO activiteiten, creatief, technisch en alles wat daartussen ligt

In de beroepsopleiding MBO heeft men een zeer uiteenlopende keuze aan studierichtingen. Sommige richtingen draaien zeer sterk rond technische kennis: bouwen, maritiem en techniek of ICT bijvoorbeeld. In andere richtingen vraagt men dan weer heel veel creativiteit van de studenten: onder meer media of dienstverlening zoals de zorgsector. Daarom zijn workshops MBO niet zomaar in een vakje te stoppen. Een aantal MBO workshops zijn zeer technisch gericht, andere dan weer heel kunstzinnig. Je kunt zeer makkelijk zelf de inhoud of de richting van de workshops aangeven. Diegene die voor jou de workshop uitdenkt, maakt je MBO activiteiten op maat. Zo ben je altijd zeker dat het zal aansluiten bij de denkwereld van de studenten en dat ze die vaardigheden aanleren die ze later in hun vakgebied gaan gebruiken.

Waarom MBO activiteiten organiseren?

Wat bieden activiteiten MBO meer dan het reguliere schoolprogramma? Dit is uiteraard een vraag die je je kunt stellen. Vooreerst komen er in de workshops zaken aan bod die in de gewone lessen niet voorkomen. Er kan bijvoorbeeld het accent gelegd worden op samenwerking, overleg en het ontdekken van zijn eigen karakter. Door in een workshop te werken naar een bepaald doel, komen de karakters van leiders en uitvoerders zeer sterk naar voor. Het is vaak een ontdekking voor de student om zich in een bepaalde rol of positie te zien. Ook je docenten kunnen hier iets van leren. Ze zien de student in een andere omgeving en dit kan goed van pas komen in hun eigen lessen. Daarnaast wordt er in de activiteiten van de workshops altijd een bepaalde techniek aangeleerd. Of het nu gaat om jongleren, street dance, analoge fotografie of het maken van een egodocument, altijd worden de vaardigheden van de studenten aangesproken. Zo ontdekken ze misschien wel heel wat van hun verborgen talenten!

Hoe draag jij bij aan het succes van MBO activiteiten?

Je kunt natuurlijk gewoon een workshop bestellen en de rest overlaten aan de instructeurs van de workshop. Maar het is veel boeiender als je als schoolhoofd of klasverantwoordelijke je bijdrage levert. Jij kent als geen ander de leefwereld van de studenten. De ene groep is de andere niet en daarom is jouw input heel belangrijk voor het slagen van de workshops. Je bespreekt grondig met de organisator wat je precies wil bereiken. Je krijgt tips over de inhoud van de workshop en je krijgt alle mogelijkheden voorgeschoteld. Wil je bijvoorbeeld een éénmalige activiteit of wil je verschillende workshops over een heel jaar spreiden? Doet de hele school mee in één groot project of wil je liever groep per groep een workshop aanbieden? Hoe meer je je verdiept in het hoe en waarom van de workshops, hoe groter het succes ervan zal zijn!

https://kleinkunstig.nl