Samen 1
Image default
Banen en opleidingen

Het opstellen van een arbeidscontract, wat moet er zeker in komen?

Op het moment dat je er als onderneming voor kiest om één of misschien zelfs meerdere werknemers in dienst te nemen zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor een arbeidscontract moet worden opgemaakt. In een dergelijke overeenkomst zal er dan moeten worden aangegeven aan welke eisen zowel de werknemer als de werkgever tegemoet dienen te komen. In principe is het opstellen van een dergelijke overeenkomst niet wettelijk verplicht. Dit neemt echter niet weg dat het merendeel van de mensen er in de praktijk wel degelijk voor kiezen om ze op te laten maken. Op deze manier ontstaat er namelijk zekerheid voor alle betrokken partijen. Ben jij ook van plan om een arbeidsovereenkomst op te laten maken, maar wil je hier graag eerst nog wat meer over ontdekken? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft. 

Hoe belangrijk is het opstellen van een goed arbeidscontract?

In principe is het niet verplicht om een arbeidscontract op te laten stellen. Zolang je het personeel maar netjes inschrijft en alles aangeeft voldoe je aan de wettelijke verplichtingen. Echter spreekt het voor zich dat het niet opstellen van een dergelijk contract heel wat potentiële risico’s met zich meebrengt. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is er immers geen enkele wettelijke basis om op terug te kunnen vallen. Bijgevolg sta je in geval van problemen eigenlijk nergens. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben je van plan om met personeel te gaan werken? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zeker een must is om een arbeidscontract op te stellen.

Wat moet je allemaal opnemen in een arbeidsovereenkomst?

Er is best heel wat dat moet worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst. In eerste instantie spreekt het voor zich dat er een duidelijke functieomschrijving in moet worden opgenomen. Met andere woorden, wat wordt er precies verwacht van de werknemer in kwestie? Daarnaast moet er ook worden aangegeven dat de “hoofdwerkplaats” is van de persoon in kwestie. 

Bovenstaande is uiteraard slechts de basis. Daarnaast dient er ook altijd te worden aangegeven welke verloning er precies wordt ontvangen door de werknemer. Bovendien zal je ook in het contract graag willen aangeven hoe de vakantiedagen zijn geregeld en hoe een eventuele opzegging kan verlopen. Het moet immers voor beide partijen op de één of andere manier wel mogelijk zijn om de arbeidsovereenkomst stop te kunnen zetten. Dit uiteraard mits het volgen van bepaalde richtlijnen.

Wie kan voor jou een arbeidscontract opstellen?

Bovenstaande brengt ons bij de laatste vraag van deze pagina. Wie kan er nu namelijk precies voor jou een arbeidscontract opstellen? Voor heel wat bedrijven geldt vandaag de dag dat ze ervoor kiezen om zomaar een voorbeeld van een contract van het internet af te halen. Je zou er inderdaad voor kunnen kiezen om dat te doen, maar eigenlijk is dat niet zo interessant. Het is namelijk zo dat dergelijke “concepten” helemaal geen rekening houden met het bedrijf in kwestie. Dat is uiteraard ook niet mogelijk. Wil je er absoluut zeker van zijn dat je beschikt over een sterke en volledig correcte arbeidsovereenkomst? Dan is het altijd interessant om ervoor te kiezen om deze te laten opstellen door een jurist van Rocket Lawyer. Eigenlijk zal je hier sowieso liever geen risico’s mee willen nemen.