Samen 1
Financieel

Hypotheek zelfstandige berekenen

Hypotheek voor zelfstandige zzper

Wat betekent het bereken van de hypotheek voor de zelfstandige en waar gebeurt dit? Banken maar ook oa. makelaars. Voor u wat informatie in deze tekst over het bereken van een hypotheek voor de zelfstandige kopers.

Bereken bij een bank

Doorgaans gebeurt de berekening van de hypotheek voor zelfstandigen oftewel ZZP’ers, iets anders dan voor hen die in loondienst zijn. Dit komt omdat de inkomsten kunnen fluctureren per maand, er over het algemeen minder zekerheid is, plus andere factoren die meetellen (dit zijn algemene factoren bij de meeste banken, maar niet alomvattend):

  • 1. Uw werkervaring
  • 2. Uw kredietwaardigheid
  • 3. De financiële vooruitzichten van de onderneming
  • 4. Uw eigen vermogen
  • 5. De aard van de onderneming.

Vaak is het toetsinkomen van groot belang voor banken. Het toetsinkomen wordt berekend aan de hand van de laatste 3 jaar. Door te kijken naar het winstaandeel en het resultaat van de afgelopen 3 jaar van uw onderneming. Bent u minder lang dan 3 jaar zelfstandige, dan zijn de mogelijkheden kleiner om een hypotheek te krijgen. Maar niet gering. Ook kijkt de bank niet alleen naar het toetsinkomen, maar juist naar het afgelopen jaar als dat resultaat lager is dan de afgelopen 3 jaar. De banken willen grote risico’s uitsluiten.

 

Ondernemershypotheek berekenen

Een ondernemer kan ingehuurd worden voor het maken van de prognose van uw onderneming. Voor een ondernemershypotheek is dit een grote toegevoegde waarde van uw bedrijf. Uw winstcijfers en de cijfers van de voorspelling worden gebruikt voor uw hypotheek. Jaarrekeningen, winst-en verliesrekening, de balans en uw uitleg worden allemaal bijeen gebracht voor het berekenen van de hypotheek. De banken willen vooral de kans inschatten waarmee en binnen welke tijd u uw lening kunt aflossen en met welk bedrag dit per maand gaat. U kunt extra aflossen, maar ondanks banken flexibeler worden ten opzichte van de ondernemershypotheek is dit logischer wijs voor hen een wat groter risico in vergelijking met mensen in vaste loondienst. Verwacht dus tegenwind, maar ook wat flexibiliteit. 

Zelf berekenen hypotheek voor zzp

Zelf bereken van uw hypotheek als ZZP’er kan ook op de website van de bank (bijna elke) in 4 stappen. Uw maximale hypotheek wordt dan berekend. Voor zelfstandige is vooral de eerste stap onderscheidend van niet-zelfstandigen. We doorlopen de 4 stappen.

  • Stap 1: Hoeveel verdient u bruto per jaar? Kijk als zelfstandige naar het gemiddelde van de laatste 3 jaar of minder. De bank kunt u gedetailleerd helpen. 
  • Stap 2: Koopt u het huis alleen of samen? 
  • Stap 3: Heeft u samen met uw partner, of uw partner alleen, een kredietlimiet of betaalt u partneralimentatie? 
  • Stap 4: Wil u korting op de hypotheekrente?  Het uitwerken van deze stappen is uitgebreid en een administratiekantoor kunt u, tenzij u het liever zelf doet, vaak helpen met vooral vraag 1 die bestaat uit verschillende diepe aspecten. De bank wil meewerken maar blijft ook een bank en wil dus voordeel halen, bedenk dat bij het afsluiten van een hypotheek als ZZP’er.

 

https://hypotheekberekenen.nl/tips-en-vragen/hypotheek-berekenen-zzper