Samen 1
Image default
Kinderen

Krachtige wijsheden die alle ouders zouden moeten nastreven

Ouders zijn de ultieme rolmodellen voor kinderen. Elk woord, elke beweging en elke actie heeft een effect. Geen ander persoon of externe kracht heeft een grotere invloed op een kind dan de ouder. Zodra je vader of moeder bent, leer je veel dingen waar jij, je kinderen, maar ook de wereld om je heen baat bij zullen hebben. Terwijl je kinderen groeien, groei jij met hen mee – in wijsheid, liefde, bewustzijn en inzichten. In dit blog een lijst van dingen die bedoeld zijn om meer wijsheid in je leven te brengen, zodat je een nog betere ouder kunt zijn dan je al bent.

Ouders zijn onmisbaar in het leven van een kind

Alle ouders zouden moeten weten dat het vaderschap niet iets is wat alleen perfecte mannen doen, maar dat het iets is wat de man vervolmaakt. Het eindproduct van het opvoeden van kinderen is niet het kind, maar de ouder. Zo is moeder zijn een houding, geen biologische relatie. Je moet de ouder zijn die je kind nodig heeft, en niet de ouder die je zelf zou willen hebben gehad. 

Je mag hen je liefde geven, maar niet je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Vrouwen kunnen hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen, want hun zielen wonen in het huis van morgen, dat jullie niet kunnen bezoeken, zelfs niet in jullie dromen. Je kunt ernaar streven zoals zij te zijn, maar probeer hen niet zoals jou te maken.

Samen groeien en bloeien

Het zijn niet alleen de kinderen die groeien. Ouders doen dat ook. Net zo goed als wij kijken om te zien wat onze kinderen met hun leven doen, kijken zij naar ons om te zien wat wij met het onze doen. Je kunt je kinderen niet vertellen dat ze naar de zon moeten reiken. Het enige wat je als ouders kan doen is er zelf naar reiken.

Een goede ouder maakt leunen overbodig

Goed ouderschap gaat er niet om kinderen op je te laten leunen, maar om leunen overbodig te maken. Kinderen blijven niet bij je als je het goed doet. Het is de enige baan waar hoe beter je bent, hoe zekerder het is dat je op den duur niet meer nodig bent. Het belangrijkste dat ouders hun kinderen kunnen leren is hoe ze zonder hen verder kunnen. Er zijn twee blijvende legaten die we onze kinderen kunnen geven: Het ene is wortels. De andere is vleugels.

Ze hebben een kompas, laat ze hun eigen kompas volgen; je vrijmaken om je eigen persoon te zijn op je eigen tijd en hen toestaan om te worden wie ze moeten worden.

Opvoeding

Kinderen worden opgevoed door wat je doet en niet door wat je zegt. Kinderen zijn nooit erg goed geweest in het luisteren naar hun ouderen, maar ze hebben nooit nagelaten om hen te imiteren. Maak je dus geen zorgen dat kinderen nooit naar je luisteren; zorg ervoor dat ze altijd naar je kijken. Je kinderen zullen worden wie en wat jij bent; dus wees wie en wat je wilt dat zij zijn.

Koop je liefde niet af

Je kinderen hebben je aanwezigheid meer nodig dan je cadeautjes. Je tijd is je leven. Daarom is het grootste geschenk dat je iemand kunt geven, je tijd. Het is niet genoeg om alleen te zeggen dat relaties belangrijk zijn; we moeten het bewijzen door er tijd in te investeren. Woorden alleen zijn waardeloos.